Kvůli velkému zájmu se přijímací zkoušky na ekonomii konají na Výstavišti

Brno – Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity si kvůli velkému zájmu o nabízené obory pronajala jeden z pavilonů brněnského Výstaviště. Na fakultu přišlo více než dva tisíce přihlášek. Přijímací zkoušky se mimo půdu univerzity konají poprvé. S velkým zájmem studentů se tradičně setkávají i další brněnské vysoké školy.

Na Výstavišti budou skládat zkoušky z ekonomie a odborných předmětů zájemci o navazující magisterské studium. Pavilon E má fakulta pronajatý 21. a 23. června. Největší sál má kapacitu téměř tisíc míst. „Počet zájemců se meziročně navzdory nepříznivému demografickému vývoji zvýšil. Zatímco vloni přišlo 1 922 přihlášek, letos jich na fakultu dorazilo 2 178,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Do konání přijímacích zkoušek navíc zasáhla i rekonstrukce knihovny.

Přijímací zkoušku v pavilonu si oslovení studenti vesměs pochvalovali. „Areál je dobře dostupný, nejsem z Brna, a proto jsem ráda, že se to dalo snadno najít,“ popsala studentka Tereza Dočkalová. Jen pár studentů se shodlo, že jim u zkoušky trochu chybělo akademické prostředí.

Největší zájem je tradičně o filosofickou fakultu, kde počet přihlášek překročil hranici 12 tisíc. „Největší nárůst  v počtu podaných přihlášek ve srovnání s předchozími dvěma lety zaznamenala lékařská fakulta, kam přišlo 8 407 přihlášek,“ upřesnila Fojtová. Právě tato fakulta nabízí dva nové obory Dentální hygiena a Zdravotnický záchranář. Velký nárůst přihlášek zaznamenala fakulta především ze strany slovenských uchazečů. Letos univerzita přijme přibližně 18 tisíc studentů, tedy podobný počet jako vloni.

Počty přihlášek do bakalářských a magisterských programů na MU v roce 2012

Lékařská fakulta                                8 407

Filosofická fakulta                             12 033

Právnická fakulta                               6 388

Fakulta sociálních studií                      7 429

Přírodovědecká fakulta                        3 988

Fakulta informatiky                             2 189

Pedagogická fakulta                           8 136

Fakulta sportovních studií                    2 751

Ekonomicko-správní fakulta                  7 421

Masarykova univerzita celkem           58 733

Několikanásobný převis přihlášek mají i ostatní brněnské univerzity

Zájem o studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě (VFU) je několikanásobně vyšší než kapacita školy. „Trend je takový, že z počtu podaných přihlášek přijmeme ke studiu cca třetinu uchazečů,“ informovala mluvčí školy Alena Sýkorová.

Na VUT je tradičně největší zájem o malé umělecké fakulty jako je fakulta výtvarných umění a fakulta architektury. Šance na přijetí je na brněnské technice zhruba třetinová.

Počet přihlášených/přijatých studentů na VFU v roce 2011

Fakulta veterinárního lékařství                                 994/211

Fakulta veterinární hygieny a ekologie                       432/184 (bakalářské programy)

                                                                         553/242 (magisterské programy)

Farmaceutická fakulta                                            1 032/217

VFU celkem                                                                      3 011/854

Rostoucí zájem o studium zaznamenává také Univerzita obrany, která ročně přijme zhruba 500 studentů. „V roce 2012 si podalo přihlášku ke studiu na Univerzitě obrany 2 930 uchazečů, což je o 30 uchazečů více než loni,“ uvedl mluvčí Vladimír Šidla. Ještě v roce 2007 přitom na školu dorazilo necelých 1 600 přihlášek.

Přibližně 9 500 studentů může letos přijmout Mendelova univerzita. „V letošním roce je to zatím 12 tisíc, s tím, že dvě fakulty ještě nemají definitivně uzavřené termíny pro podání přihlášek,“ popsala mluvčí Kateřina Brettschneiderová. V loňském roce univerzita obdržela celkem 13 tisíc přihlášek.