Ostravská ZOO má nové přírůstky

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada se může pochlubit hned několika novými přírůstky. Kromě žirafí samičky, která se narodila na začátku května, se novými obyvateli ZOO stali také dvě mláďata jelena wapiti sibiřského. Tři nové členy mezi sebe přivítalo také stádo jelena milu.

Rodiči malé žirafí samičky jsou třináctiletý samec Kabu a zkušená dvacetiletá samice Cronkita. Ta v ostravské ZOO odchovala už devět mláďat. Samička je tak jejím desátým, jubilejním potomkem. Porod proběhl bez komplikací a Cronkita dokonce nepotřebovala ani asistenci ošetřovatelů nebo veterináře. „Samička prospívá velice dobře, stále je v péči své mámy, je poměrně vysoká, ošetřovatelé odhadli její výšku na sto devadesát centimetrů po narození a za nějaký měsíc už to bylo o deset centimetrů více,“ prozradila mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková. Jelení stáda v ostravské ZOO se také rozrostla. Dvě mláďata jelena wapiti sibiřského se narodila v červnu a v průběhu uplynulých třech měsíců rozšířili své řady také jeleni milu. „U jelena milu se během jarních měsíců narodila celkem tři mláďata, dva samečci a jedna samička a jsme velice rádi, že se tento druh v zoologických zahradách množí, protože patří mezi vzácné, v přírodě vyhubené druhy,“ řekla Šárka Kalousková.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Jeleni wapiti ale také tygři usurijští pocházejí ze severu, kde jsou stávající vysoké teploty vzácností. Ošetřovatelé proto zajistili například tygrům osvěžující koupel. „Mají bazén ve svém výběhu, ten jim naplníme a případně jim dáme ještě nějaké hračky, teď mají v bazénu bowlingové koule. Nebo jim dáváme papírové trubky, s těmi se buď honí po výběhu, nebo většinou všechno skončí v tom bazénu a tygři se potom čabrají, takže ta horka jim až tolik nevadí,“ popisuje ošetřovatelka Lenka Juříková. S nadcházejícími prázdninami se mohou návštěvníci opět těšit na komentované večerní prohlídky, kde se dozví, jak se chovají zvířata po setmění. První prohlídka se uskuteční v sobotu třicátého června od osmi hodin večer.