Frýdlant podá ústavní stížnost kvůli hazardu

Frýdlant nad Ostravicí - Frýdlant nad Ostravicí podá stížnost k Ústavnímu soudu na ministerstvo financí. Radním vadí, že úřad ministra Kalouska nezrušil dříve vydaná povolení pro videoloterijní terminály. Jejich provoz přitom zakazuje místní vyhláška. Je to už čtvrtá stížnost, ministerstvo tvrdí, že se bude řídit verdiktem ústavních soudců.

V desetitisícovém Frýdlantu nad Ostravicí je více než 170 videoloterijních terminálů. Radnice ale hazard ve městě nechce a na počátku roku jej plošně zakázala vyhláškou. Terminálům ale uděluje souhlas resort financí. Podle radních by se měli státní úředníci vyhláškou řídit a povolení i se zpětnou platností zrušit. Jenže ministerstvo i přes urgence dosud žádné řízení nezahájilo. Frýdlantští zastupitelé dnes schválili podání ústavní stížnosti. Chtějí nejen, aby ministerstvo zrušilo povolení pro terminály, ale také aby soudci vypustili z loterijního zákona odstavec, který obcím až do konce roku 2014 odňal právo videoterminály regulovat.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle občanského sdružení Brnění je v celé zemi v provozu necelých 10 tisíc videoloterijních terminálů v obcích, které jejich provoz zakázaly. Frýdlant nad Ostravicí je první z nich, ve kterých vyhláška platí teprve od počátku tohoto roku. Radnice věří, že verdikt Ústavního soudu padne ještě letos. Na údajnou nečinnost ministerstva financí si chtějí u Ústavního soudu stěžovat také radnice v Klatovech, Českých Velenicích a Židlochovicích na Brněnsku.

Vydáno pod