Plavce na Poděbradech ohrožují vodní rostliny

Olomouc - Pozor si musí dát plavci na přírodním koupališti Poděbrady nedaleko Olomouce. Ve vodě by se totiž mohli zaplést do vodních rostlin, které teď pokrývají hladinu. Jezero je ale přírodní a nikdo nemá povinnost rostlinu regulovat. Podle ochranářů by to bylo i proti zájmům plavců, protože rostliny vodu filtrují a zabraňují tvorbě sinic.

Krásné letní počasí, vysoké teploty a čistá voda láká na koupaliště Poděbrady u Olomouce první plavce. Místo ke koupání je ale dost omezené, protože se v jezeru rozrostl lakušník okrouhlolistý, který pokrývá velkou část vodní plochy. Podle správy Litovelského Pomoraví, která má jezero na starosti, se ale rostliny odstraňovat nebudou. „My je neomezujeme, protože to není v zájmu ochrany přírody. Ale není to ani v zájmu rekreantů koupajících se v tom jezeře, protože dělají tu službu, že odčerpávají přebytečné živiny v té vodě a tím pádem tam nedochází k rozvoji těch nepříjemných sinic,“ uvedl Michal Vrbický ze správy Litovelské Pomoraví. Podle majitele rekreačního zařízení u jezera může za to, že jsou rostliny tolik vidět, nižší hladina vody než byla v předchozích letech. Místním lidem rostlina ve vodě vadí, a tak ji často sami vytrhávají.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Hygienici kontrolovali naposledy kvalitu vody na koupališti před týdnem. A podle měření je voda nezávadná a vhodná ke koupání. „Kvalita vody v oblasti Poděbrady je dlouhodobě na vysoké úrovni, je to voda vhodná ke koupání, která neznamená ohrožení veřejného zdraví, žádná zdravotní rizika téměř nehrozí,“ potvrdila hygienička Eva Čehovská. Přírodní koupaliště Poděbrady vzniklo v nivě řeky Moravy těžbou štěrkopísku v v prní polovině 20. století. Teď zde mohou lidé narazit na chráněné druhy ptáků nebo rostlin.