Rafani vystavují v brněnském Domě umění

Brno - Unikátní výstavu přiveze do Brna kontroverzní umělecká skupina Rafani. Následující dva měsíce mají zájemci možnost prohlédnout si v Domě umění část dosavadní tvorby i nový projekt s názvem Dech. V tom tvůrci hledají souvislosti mezi krásným uměním a sportem. Výstava se veřejnosti otevře zítra.

Výstava, která potrvá do začátku srpna, je rozdělena na dvě části. „Jedna část představuje zcela nový projekt Rafanů. V druhé části je k vidění retrospektiva jejich dosavadní tvorby,“ uvedla kurátorka Edith Jeřábková.

Zmíněný nový projekt nese název Dech a zabývá se vztahem mezi uměním a sportovními disciplínami. „Rafani sledují tato dvě pole, která od dob sametové revoluce zápasí o přízeň sponzorských firem,“ přiblížila výstavu Jeřábková. Zaměřují se i na dodržování pravidel ve sportu a jejich překračování v umění.

Rafani (zdroj: ČT24)

Členové umělecké skupiny v minulých dnech představili také svůj nový film s názvem 31 konců/31 začátků. Jedná se o celovečerní dokument, jenž mapuje pražskou alternativní scénu. Autoři ho zdarma zpřístupnili na internetu.

Kdo jsou Rafani?

Česká umělecká skupina, která se snaží především o reflexi sociální a politické situace v zemi. V roce 2000 ji v Praze založili čtyři studenti Akademie výtvarných umění. Členové skupiny se během let měnili. K Rafanům patřili například Luděk Rathouský, Radim Kořínek, David Kořínek, Petr Motejzík, Marek Meduna, Jiří Franta, Viktor Frešo, Petra Čiklová a další.

Mezi výstavy, které členové uskutečnili v letech 2000 až 2007, patří například Láska, Sudety, Demonstrace demokracie, Plán či Boj. V roce 2007 členové zcela zavrhli psaný text. Nemají tedy internetové stránky či e-mailovou adresu. Písmo se u nich neobjevuje ani ve veřejných prezentacích. Většinou nejsou známé ani názvy jejich výstav či akcí.

Rafani byli dvakrát nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého.