Olomoucký půlmaraton ovládli Afričané

Olomouc - Afričtí běžci zabodovali podle očekávání ve třetím ročníku olomouckého půlmaratonu. Mezi muži obsadili prvních devět míst. Nejrychlejší byl Keňan Nikolas Kipkemboi. V ženské kategorii na prvním místě doběhla Etiopanka Jabergual Melejeová.

Afričtí běžci se ihned po startu z olomouckého Horního náměstí dostali do čela téměř čtyřtisícového startovního pole. Vpředu nechyběl hlavní favorit Keňan Daniel Chebii, který před týdnem zvítězil na půlmaratonu v Českých Budějovicích v třetím nejrychlejším čase historie na českém území a i v Olomouci chtěl stlačit rekord tratě pod jednu hodinu. V závěru mu však došly síly a Chebii skončil až sedmý. Jako první protnul cílovou pásku v čase 1 hodina 1 minuta a 48 sekund jeho krajan Nicholas Kipkemboi. Nejlepším Čechem byl na 11. pozici Jan Kreisinger, který se připravuje na olympijský maraton.

Ženské stupně vítězů ovládli tři Etiopanky v čele s Yabergual Melejevovou. Za africkými běžkyněmi a Ukrajinkou Rubanovou doběhla na skvělém sedmém místě 38 násobná česká šampiónka a olomoucká běžkyně Petra Kamínková.

Reportáž Dana Šumbery (zdroj: ČT24)