Společnost OKD představila své plány

Ostrava - Sedm a půl miliardy korun. To je zisk černouhelné těžební společnosti OKD za loňský rok. Podařilo se jí překročit původní plán. Nad dalším rozvojem OKD je ale několik otazníků. Zatímco firma by chtěla dále růst, někteří ekologové a také lidé z oblastí, kde by se mělo těžit, jsou proti.

Zaměstnanost a rozvoj na straně jedné, životní prostředí a strach lidí o svá obydlí na straně druhé. Zatímco společnosti OKD se daří, proti další těžbě v kraji bojují tisícovky lidí. „Také v roce 2012 se budeme soutředit abychom zlepšovali výsledky v oblasti bezpečnosti práce, budeme se snažit uspokoji požadavky našich zákazníků,“ vyjádřil se generální ředitel OKD Klaus Dieter Beck. Slova generálního ředitele společnosti OKD znějí optimisticky. Firma chce těžbu rozšířit třeba pod starým městem v Karviné. „Petici proti těžbě podepsaly čtyři a půl tisíce lidí – prozatím, je to první část podepisování, budeme pokračovat,“ říká Monika Heisigová ze sdružení Karviná proti těžbě. Srovnána se zemí by v případě těžby byla také průmyslová zóna Karviná Nové Pole. Nelíbí se to třeba společnosti Shimano, která tady působí a zaměstnává stovky lidí. „V případě, že k realizaci těžby ze strany OKD skutečně dojde, žádnou další investici v České republice už realizovat nebudeme,“ tvrdí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Děkuji, neprodám. Zatímco jsou ploty ve starém městě ozdobeny výmluvnými cedulkami, vedení společnosti věří, že k těžbě nakonec dojde. „Bude to určitě trvat několik let, předpokládám, že první činnosti by začaly nejdříve v roce 2016 nebo 2017,“ řekl Klaus Dieter Beck. Firma OKD věří, že se jí bude dařit i v dalších letech. Plánuje proto otevření nového maturitního oboru a večerní školy pro zaměstnance.

Vydáno pod