AVÍZO: Výstava UNESCO na zámku v Mníšku pod Brdy

Na Zámku v Mníšku pod Brdy bude možné shlédnout putovní výstavu Poznej světové dědictví UNESCO na českých hradech a zámcích. Jde o 10. ročník výstavy fotografií věnovaný 40. výročí vzniku Úmluvy o ochraně světového dědictví. Výstava bude v Mníšku pod Brdy otevřena v neděli 1. července a potrvá do soboty 1. září. Výstava rozšiřuje povědomí o jedinečnosti památek a zdůrazňuje nutnost je chránit a zachovat pro další generace.

„Výstava má mimo jiné i edukativní cíle. Snaží se poukázat na výjimečné hodnoty daných lokalit, na jejich jedinečnost, proč je třeba chránit a vážit si odkazu našich předků. A právě  na zámku Mníšku je mnoho programů připraveno pro děti a mládež, což je jedna z našich nejdůležitějších cílových skupin, které se snaží výstava oslovit,“ říká organizátorka výstavy Milena Blažková a dodává: „Na Mníšku představíme historické památky a unikátní přírodní celky Slovenska a Švýcarska. Kromě fotografií  jsou na výstavě i texty o památkách vystavovaných zemí.“

Součástí zahajovacího programu v neděli 1. července je od 10.30 hodin výtvarný ateliér, ve kterém si děti budou vyrábět různé výrobky s motivy památek ze Seznamu světového dědictví. „Děti  si namalují hrneček nebo si vyzdobí pohled s památkou, která se jim nejvíce líbí. Vyrobit si mohou taky kouzelný klíč nebo vymalovat odlitek zámku Mníšku,“ říká vedoucí ateliéru Ivana Černá.

Děti a rodiče budou mít možnost navštívit prohlídku Loutkovou, na které je bude provázet pohádková postava čerta nebo 70 panenek v historických kostýmech, které představují módu od Egypta až po první republiku.

Jana Digrinová

Muzikál Noc na Karlštejně - tentokrát v Mníšku pod Brdy

Noc na Karlštejně
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy se tento víkend, v pátek 29. 6. a v sobotu 30. 6. stane na malou chvíli Karlštejnem. Vladimír Čech, Lumír Olšovský, Petr Jančařík a Jan Rosák si na nádvoří zámku zahrají Noc na Karlštejně. Obsazení doplní ochotníci, kteří v legraci a zábavném pojetí nezůstanou divákovi také nic dlužni. Návševníci uslyší známé písničky Karla Svobody a uvidí notoricky známý příběh o zakázané lásce ve zdech Karlštejna a o intrikách krále cyperského a vévody bavorského.

Představení začínají v pátek 29. 6. i v sobotu 30. 6. od 20.30 hodin.

Zpracováno s využitím informací od Miloslava Frýdla