Začalo kosení bělokarpatských luk

Bílé Karpaty – Bělokarpatské louky v okolí Valašských Klobouk na Zlínsku už po dvaatřicáté obsadili dobrovolníci. Těžko přístupná místa začali tradičně sekat jen s pomocí obyčejných kos. Chtějí tak ochránit typický ráz krajiny a vzácné druhy rostlin.

Student, vědec, podnikatel, řemeslník nebo úředník. Všední starosti nechali doma a sešli se na chráněných bělokarpatských loukách. Vystoupali na ně hned po rozednění, aby předběhli neúprosné letní slunce. Jejich dnešním úkolem bylo šetrným ručním kosením pomoci zachovat mimořádně pestrou paletu rostlin. Hlavně vzácných orchidejí. Jejich místo by jinak dávno zabraly agresivnější druhy. „Ta kosa prostě trávu položí, hmyz se stačí odstěhovat do ekotonu na okraj lesů nebo do biopásů, které necháváme,“ vysvětlil předseda svazu ochránců přírody Kosenka Miroslav Janík. 

Hovoří organizátor akce Miroslav Janík (zdroj: ČT24)

Těžká práce na těžko dostupných svazích neodradila ani zdánlivě křehké dámy. „Je to moc příjemné pro tělo i pro pocit, že člověk dělá něco, co je vidět. Vidí za sebou kus práce a potká se s lidmi, kteří mají podobného ducha,“ pochvalovala si dobrovolnice Vendula Crhanová. „Já jsem původem z Karlových Varů a zalíbilo se mi tady takovým způsobem, že jsem tu v podstatě zůstal na stálo,“ svěřil se další dobrovolník Miroslav Suchan. 

Kosení luk má trvat dva týdny. Vystřídá se při něm na 180 dobrovolníků, jejichž jedinou odměnou je strava a dobrý pocit z potřebné práce. První tři desítky milovníků přírody se sjely z celé republiky i ze Slovenska. Každého nově příchozího organizátoři rádi přivítají. „Lidé přijíždějí, druží se a skutečně vytvářejí i takový, řekl bych, sociální kapitál, který, myslím si, téhle společnosti dneska strašně chybí,“ uzavřel Janík. Pokosená tráva nepřijde nazmar. Po vysušení ji v příštích dnech dobrovolníci svezou s pomocí plachty zapřažené za koně. Seno si pak odeberou místní chovatelé dobytka.

Vydáno pod