Lidé už nemusí obíhat úřady. Začal fungovat jednotný registr

Brno – Ty šťastnější, kteří si své ano řekli například o minulém víkendu, nečeká v následujících týdnech nekonečné obíhání nejrůznějších úřadů a institucí. Práci jim usnadní sloučení základních registrů do jedné databáze. Od prvního července tak stačí nahlásit změnu pouze na jednom z úřadů. Byl spuštěn takzvaný základní registr veřejné správy.

„Už nebude obíhat občan, ale data,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Podle něj si tak ušetří práci obě strany. Lidé nemusí trávit na úřadech hodiny a úředníci mají rychle k dispozici ověřená data. Databáze bude shromažďovat okolo sto dvaceti dat o člověku.

„Registr obsahuje informace o 2,8 milionech osob,“ řekla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Přístup k datům budou mít různé úřady. Proto od nynějška bude stačit nahlásit například změnu trvalého bydliště pouze na jednom z nich. Cílem je zrychlit činnost veřejné správy. Lidé navíc ušetří hodiny času, protože průměrně stráví každý obyvatel na úřadech až dvanáct hodin ročně.

Do databáze bude mít přístup postupně přes šest tisíc obcí. Ty, které nejsou na přechod ještě připraveny, mohou podle zákona fungovat tak jako doposud a zapojit se postupně. Novinkou je i to, že o změnách se mohou dozvědět nejen úřady, ale i komerční instituce. Pokud člověk dá souhlas, úředník pošle oznámení o změně například i bankám či pojišťovnám.

Základní registry

Registr obyvatel

Registr osob

Registrace územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr práv a povinností

V Brně už v pondělí systém testovali, ačkoliv ještě nefungoval v plném rozsahu. Úřadům chyběl certifikát, který je potřebný k tomu, aby se napojily na celostátní databázi. „Doteď jsme neobdrželi přístupový certifikát. Chybí nám tak rozhraní, kde se napojujeme na centrální registry. Lidé to ale nepoznají a budou odbaveni v běžných lhůtách,“ uvedl Žára. Podle něj by navíc certifikát měly úřady získat v nejbližších hodinách či dnech.

Celá databáze je údajně čtyřikrát zálohovaná a na její bezpečnost bude dohlížet i Úřad pro ochranu osobních údajů. Sjednocení registrů přijde na více než dvě miliardy korun. Osmdesát procent nákladů je však hrazeno z evropských fondů.

Kromě sjednocení čtyř základních registrů se změny dočká i registr vozidel. Ten momentálně nefunguje a spuštěn by měl být až během příštího týdne. Nový systém bude místo policie spravovat Ministerstvo dopravy a budou se do něj moc registrovat i historické a sportovní automobily.

                                                                                                    Zdroj: ČT, ČT24