Ze zámeckého areálu v Lednici se ztrácí kola

Lednice – Stovky kol ročně nenávratně zmizí svým majitelům, kteří navštíví zámek v Lednici. Letos řeší krádeže kol kastelánka tak často, že dokonce zvažuje o zřízení zámecké úschovny kol. Jen pár metrů od zámku přitom jedna – zející prázdnotou – stojí.

Lednicko-valtický areál je od jara až do podzimu obsypaný koly. Nádherný areál na rovinatém terénu láká k návštěvě i sváteční cyklisty. Není proto divu, že místo se stalo také rájem zlodějů kol. „Zjistili jsme, že většina cyklistů používá pouze jednoduché levné zámky, které není vůbec žádný problém přeštípnout a kolo odvézt,“ popsala kastelánka Ivana Holásková.

„Snažíme si kola hlídat, jak se dá. Teď jsme na prohlídce a další dva kamarádi sedí v hospodě u piva a kola hlídají. Takže taková dělba práce, protože my máme na starosti děti,“ řekl se smíchem návštěvník areálu Mirek Tyl.

Takový přístup návštěvníků je ale výjimečný. Většina se spolehne na uzamčení kola u stojanu. „Když si uvědomíme, že lidé mají kola v hodnotě i 25 až 30 tisíc korun a že úschova kol u nás stojí na celý den 25 korun, tak je to úplně směšná záležitost,“ řekl majitel půjčovny a úschovny kol Miroslav Peňáček. I tak jeho garáž téměř zela prázdnotou, zatímco v zámeckých stojanech bylo plno.

Za krádežemi možná nestojí jednotlivec, ale organizovaná skupina

S velkým počtem zmizelých kol se několik let potýká celý Lednicko-valtický areálu i nedaleký Mikulov. „Určitě to mají vytipované. Ví, že hodinu a půl trvá prohlídka a že mají dost času. Vytipují si solidní kolo s nějakým horším zámkem,“ popsal postup zlodějů Peňáček. Právě na opatrnost a zodpovědnost cyklistů apelují i policisté, kteří krádeže řeší. Používání kvalitních zámků a zamykání kol k pevným stojanům – i tak zní jejich rady. Vůbec nejbezpečnější je potom zaparkování kola do úschovny.