Češi zdolali Nanga Parbat - jednu z nejobávanějších hor

Praha - První Češi, horolezci Josef Nežerka a Josef Rakoncaj, zdolali devátou nejvyšší horu světa Nanga Parbat (8 126 m) v Pákistánu. Prvovýstup se na tuto „Nahou horu“ podařil v červenci 1953 rakouskému horolezci Hermannu Buhlovi, první Čechoslováci - slovenští horolezci Ivan Fiala a Michal Orolin - na ní byli v červenci 1971.

Pro Rakoncaje to byla tehdy již osmá zdolaná osmitisícovka, Nežerka si zapsal druhý výstup na horu vyšší 8 000 metrů. Oba horolezci použili tzv. Kinshoferovu cestu v levé části Diamirské stěny a ledovce téhož jména.

Vrchol dosáhli bez použití kyslíku v sobotu 4. července ve 14:30 hodin místního času výstupem ze čtvrtého tábora (7 400 m), kdy teplota klesla na 40 stupňů pod nulou, vál silný vítr, ale bylo jasno. Výstup trval přes osm hodin a na vrcholu masívu strávili horolezci 20 minut. Výpravu kromě Rakoncaje a Nežerky tvořili dále Josef Rybička, Michal Brunner, Martin Keyř a německý horolezec Günter Koch. 

Další dva čeští horolezci, Zdeněk Hrubý a Marek Holeček, se nyní chystají Rakoncaje a Nežerku napodobit. „Na hlavu máme sbaleno něco málo přes sto kilo. Výprava vyjde zhruba na pětadvacet tisíc dolarů,“ vysvětlil Holeček. Na Nanga Parbat lezl se svým horolezeckým partnerem Zdeňkem Hrubým už minulý rok. Výpravu ale ukončili ve výšce 7 200 metrů. „Zklamalo nás ale počasí, Zdeněk měl navíc i malé zranění. Počasí je jedna z proměnných, která je pro takový výstup klíčová,“ dodal Holeček. Nanga Parbat podle něj patří mezi hory, které mají na svém kontě nejvíc úmrtí. V současné době už to ale prý není tak dramatické.

Rozhovor s Markem Holečkem (zdroj: ČT24)