Evropou povede stezka věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Velehrad – V týdnu čeká Českou republiku svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Církevní symbolika svátků se nyní dala do spojitosti s cestovním ruchem. Rodí se totiž evropská kulturní cesta. Z duchovního hlediska je význam věrozvěstů obrovský. Cyril a Metoděj propojili východní a západní kulturu prostřednictvím Velké Moravy. Ambice vytvořit evropskou kulturní stezku pomůže sdružit různé regiony v Evropě, tak jako je propojili právě oni svatí.

 Radní Zlínského kraje Jindřich Ondruš

„Není to přímo trasa vyznačená v terénu, je to spíše síť evropských regionů, které mají buď odkaz na nějakou církevní nebo architektonickou památku, nebo živou tradici, jež souvisí s Cyrilem a Metodějem nebo s jejich žáky. Oni vyšli z Řecka, prošli Balkánem, došli na Velehrad, odtud pak do Říma, kde Cyril zemřel. Metoděj se po jeho smrti vrátil a působil na Velehradě. Jeho žáci po vyhnání z Velké Moravy působili v dalších středoevropských a východoevropských zemích.“

Dle slov Ondruše se budou na konferenci hledat partneři, kteří by projekt podpořili. Ti zatím přicházejí jak ze sousedních krajů v České republice, tak ze Slovenska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Itálie. Chceme oslovit regiony asi z dvanácti zemí," dodal radní.

„Na téma církevní turistiky se vážou zbývající odvětví cestovního ruchu. Vloni k nám do kraje zavítalo o 34 procent více Italů. Chceme věřit, že je to výsledkem i naší propagace církevní turistiky,“ vysvětlila ředitelka Centrály cestovního ruchu Zlínského kraje Dana Daňová. Velehrad má podle ní obrovský potenciál stát se významným evropským kulturním místem. „Turistům máme šanci nabídnout i lázeňství nebo folklorní tradici. Do letošního podzimu bychom rádi měli jasno v tom, jak bude stezka vypadat,“ dodala. Celý tento projekt má podporu nejen katolické, ale i pravoslavné církve.

Rozhovor s Danou Daňovou a Jindřichem Ondrušem (zdroj: ČT24)