V Londýně ponese badmintonista Koukal českou vlajku

Brno – Pětinásobný mistr republiky v badmintonu Petr Koukal dokázal porazit rakovinu a úspěšně se kvalifikoval i na Letní olympijské hry do Londýna. Kromě badmintonových soubojů pod pěti kruhy ale na hráče Sokola Veselý Jehnice čeká ještě jedna důležitá role, Český olympijský výbor ho totiž vybral jako vlajkonoše české výpravy.

Reprezentanty vodních sportů nahradí badmintonista

Štěpánka Hilgertová, Květoslav Svoboda, Martin Doktor, Václav Chalupa – mezi tato jména se teď zapíše i šestadvacetiletý Petr Koukal, který stejně jako slavná jména píšící historii českého sportu bude při slavnostním zahajovacím ceremoniálu v Londýně třímat v rukou v čele průvodu sportovců českou vlajku. Hned druhý den přitom nastoupí k prvnímu zápasu. „Bude to sice náročné, ale únava se nedá srovnat s euforií, kterou zažiju při pochodu – navíc s vlajkou ruce. To mi naopak dodá energii,“ neviděl problém v nabitém programu Koukal.

Olympiáda jako zadostiučinění a uvolnění

Pro nejlepšího českého badmintonistu je to obrovská pocta. Aby totiž mohl dokráčet až pod pět kruhů, musel vyhrát nejtěžší zápas svého života. V roce 2010 mu totiž lékaři diagnostikovali rakovinu varlete. Koukal se ale nevzdal, zákeřnou nemoc porazil, a ještě se dokázal vrátit na kurty, kde předvádí špičkové výkony. „Je to další splněný sen, kterých bylo už tolik. I proto beru olympiádu jako velké uvolnění, které si budu jen užívat,“ popsal s úsměvem na rtech badmintonista.

Vysněné olympijské čtvrtfinále

Český reprezentant si žádné velké cíle neklade, plánů a stresu už zažil ve svém životě příliš. „Určitě by tu byl ještě jeden olympijský sen, a to dostat se do čtvrtfinále, odkud je už jen krůček k medaili,“ přece jen prozradil určité ambice šestadvacetiletý borec.

Dokument

Druhý pokus vlajkonoše, tentokrát v holínkách

Pro Koukala to ale úplná premiéra nebude. Roli vlajkonoše už totiž absolvoval na Olympiádě dětí a mládeže v Ostravě, kde nesl vlajku Jihomoravského kraje. K slavnostnímu nástupu se ale bude muset tentokrát dostavit v holínkách, které jsou součástí olympijského úboru českých reprezentantů při ceremonii. „Trošku mě to překvapilo, naposledy jsem měl totiž na sobě holínky v osmi letech, kdy jsem šel s dědou na pole,“ zavzpomínal Koukal.