Českého volejbalistu století zdobily úspěchy i skromnost

Bývalý famózní nahrávač Slavie VŠ Praha s přezdívkou Bulda, se kterou pětkrát vybojoval titul mistra republiky, byl oporou československé reprezentace plných šestnáct let (1952 až 1968). Ta za jeho éry dvakrát vyhrála mistrovství světa, dvakrát evropský šampionát a na olympijských hrách byla jednou stříbrná a jednou bronzová. Josef Musil, nejlepší český volejbalista 20. století, se narodil 3. července.

Josef Musil, český volejbalista století, slaví osmdesátiny (zdroj: ČT24)

V roce 2001 Musil s přehledem vyhrál anketu o nejlepšího českého volejbalistu 20. století a v roce 2004 byl v americkém státě Massachusetts jako první český volejbalista v historii uveden do mezinárodní Síně slávy.

Josefa Musila krom jeho sportovních úspěchů vždy zdobila také skromnost a úcta ke spoluhráčům. „Kdybych měl začít zase sportovat, tak bych neviděl jinou možnost než hrát znovu volejbal,“ řekl Musil.

Rodák z Kostelní Lhoty u Poděbrad se vyučil tiskařem a toto povolání vykonával po celou dobu své slavné sportovní kariéry. Celkově sedminásobný mistr republiky a mistr Itálie 1970 působil od 70. let jako trenér v Československu a Itálii. Aktivně hrál až do sedmdesáti let, ještě v roce 2002 v létě oblékal dres Spojů ve čtvrté pražské třídě.