K jubileu si vanovičtí hasiči nadělili prapor

Vanovice - Sto čtyřicet svíček svítí na pomyslném dortě dobrovolných hasičů ve Vanovicích na Blanensku. Jeden z nejstarších dobrovolných sborů na Moravě vznikl už v roce 1872 a od té doby má na svém kontě celou řadu zásahů - nejčastěji při požárech a povodních. Přesto až do tohoto víkendu neměli vanovičtí hasiči žádný oficiální prapor.

„Bohu ke cti, vlasti ku oslavě, bližnímu ku pomoci,“ stojí na novém hasičském praporu, kterému v sobotu požehnal místní farář. Členové sboru jsou na něj náležitě pyšní. Zatímco dnes je jich přes šedesát, před sto čtyřiceti lety začínali v počtu šestatřicet. Jako pomocnici v boji s ohněm tenkrát dostali dřevěnou ruční čtyřkolovou stříkačku. Ta už má však dávno své místo ve skanzenu, vanovičtí hasiči ji vyměnili za avii.

Přestože zasahují jen několikrát do roka, aktivní jsou ale neustále. Starají se o kulturní život v obci a trénují své nástupce. „Podílejí se na všech kulturních akcích, které probíhají v obci, to znamená zábavy, oslavy Mezinárodního dne dětí, pořádají pro děti sportovní dny,“ řekl starosta Vanovic Petr Dvořáček (nez.).

Nejvíc místní pomoc dobrovolných hasičů ocenili při přívalových deštích a záplavách nebo v roce 2007 při požáru lesa nad Vanovicemi. I proto si je obec hýčká a finančně je podporuje. „Ročně dáváme minimálně 50 tisíc na vybavení a provoz hasičské zásahové jednotky, samozřejmě pomáháme hasičům i v získávání některých evropských peněz,“ dodal starosta.

Popelky nebo „holky pro všechno“

I přesto se vanovičtí hasiči, ostatně jako většina dobrovolnických sborů, potýkají se zastaralou technikou. Vyměnit by brzy potřebovalo i zásahové vozidlo. To současné jim slouží už 32 let. „Řekl bych, že dříve byli dobrovolní hasiči více vážení. Dneska jsou z hasičů děvčata pro všechno, protože se musí zúčastňovat všech událostí, ať už živelných pohrom, požárů, technické pomoci a podobně,“ tvrdí starosta Sboru dobrovolných hasičů Vanovice Josef Pavlík.

Že se o své vybavení vzorně starají, se mohli místní přesvědčit i při oslavách, kde hasiči vystavili naleštěnou techniku, kterou používali ještě v minulém století.