Brněnská firma čelí podezření, že podvedla stovky klientů

Brno - Brněnská společnost Wüstenrolt Group čelí podezření z podvodu. Podle policie vybrala od stovek klientů několikatisícové zálohy za poskytnutí úvěru, slíbené peníze jim ale nikdy neposlala. Firmu navíc zažalovala finanční skupina Wüstenrot, které se nelíbí podobný název. Informaci přinesl Brněnský deník.

Václava Laubrová nevzpomíná na společnost Wüstenrolt v dobrém. Když si letos na jaře nutně potřebovala půjčit peníze na bydlení a žádná z bank jí poskytnout úvěr nechtěla, obrátila se na společnost s důvěryhodně znějícím jménem, kterou si vyhledala na internetu. K získání úvěru měl stačit jen občanský průkaz a záloha ve výši 6 800 korun. „Ještě na schůzce jsem podepsala smlouvy a složila zálohu. Slíbili mi, že peníze budou do dvou dnů na účtu. Jenže nikdy nepřišly,“ popsala Laubrová.

Z firmy nakonec dorazil dopis, ve kterém firma požadovala doplnění dalších podkladů, například o výši příjmu, aby Václava Laubrová mohla nějaký úvěr získat. „Tak jsem jim poslala výpověď smlouvy s tím, že jsem chtěla vrátit poplatek. Jenže mi odpověděli, že na to nemám nárok, protože jsem nedodržela smlouvu, nedodala jsem jim potřebné doklady a nenechala je zprostředkovat půjčku,“ uzavřela vyprávění s tím, že nemá ani zálohu, ani půjčku.

Václava Laubrová o tom, jak přišla o peníze (zdroj: ČT24)

Podobných případů je několik stovek

Jihomoravští kriminalisté už obdrželi několik stovek trestních oznámení od lidí, kteří si u firmy Wüstenrolt Group chtěli půjčit. „Kriminalisté na tom případu intenzivně pracují a prozatím jej prověřují pro podezření z trestného činu podvodu,“ reagovala mluvčí policie Petra Vedrová. Podle ní prozatím nikdo z vedení firmy nebyl obviněn. I když ve skutečnosti firma vydělává právě jen na zálohách, a nikoliv sjednávání úvěrů, dokázat jí podvodný úmysl může být podle policie obtížné.

V sídle na náměstí Svobody v Brně, jež má firma uvedené na svých webových stránkách, dnes štáb ČT našel pouze poštovní schránku se jménem firmy.

Firma parazituje na našem dobrém jménu, říká skupina Wüstenrot

Wüstenrolt navíc zažalovala i finanční skupina Wüstenrot. Podle ní podobným názvem parazituje na dobrém jménu společnosti. „Spor už jsme vyhráli, rozsudek nabude právní moci až příští týden,“ řekla mluvčí Wüstenrotu Kateřina Bílá.

Vydáno pod