Závodu na autodromu dominovali bikeři. Zvítězil Boudný

Brno – Únikem tři kola před koncem nastartoval svoji cestu k vítězství ve čtvrtém závodě XCR Cupu Pavel Boudný. Netradiční souboj cyklistů na brněnském Masarykově okruhu tak vyhrál borec, který se specializuje na horská kola.

Mezi sto dvaceti účastníky čtvrtého závodu letošního XCR Cupu poutal pozornost především olympionik Ondřej Cink. Dvaadvacetiletý člen Merida biking teamu a Mistr Evropy do třiadvaceti let pojal závod na brněnském autodromu hlavně jako přípravu na olympijské hry v Londýně a skončil nakonec šestý. „Bydlím v Brně, tak jsem to měl kousek. Po zranění jsem si potřeboval trošku roztočit nohy,“ popsal mladý reprezentant, kterého ještě před vrcholem sezóny čeká mistrovství republiky v crosscountry a dva závody světového poháru, kde nechce chybět na vítězné bedně.

Rozhovor s českým reprezentantem Ondřejem Cinkem (zdroj: ČT24)

Velkou část závodu poznamenal prudký déšť a závodníci promokli téměř na kost. Tři kola před koncem se do úniku vydala skupinka závodníků v čele s bikery Janem Jobánkem a Pavlem Boudným. Právě druhý jmenovaný měl ve finiši nejvíce sil a zaslouženě zvítězil na pro něj poněkud netradičním povrchu. „Zdejší silnice je hodně do rychla, takže i v rámci tréninku na horská kola je to skvělé. Tři kola před cílem jsem se chytil Honzy Jobánka a ještě s jedním kolegou jsme se střídali v táhnutí,“ řekl k vítězné taktice Boudný.

Spokojený byl nakonec i bronzový Jan Jobánek, který k úniku jako první zavelel. „Déšť tolik nevadil, silnice sice zmokla, ale neklouzala. Pavel Boudný byl motorem úniku. Snažili jsme se pomáhat si vzájemně a na konci to bylo jen o tom, kdo je lepší sprinter,“ vysvětlil Jobánek.

Seriál ještě čeká podzimní epilog. Ačkoliv bude nesoutěžní, tak právě na něm bude vyhlášen celkový vítěz XCR Cupu.

XCR Specialized Cup

1. BOUDNÝ Pavel Česká Spořitelna - Specialized CZE 1:17:25.6 

2. VOBORA Ondřej MADETA Fitness - Specialized CZE 1:17:27.7 

3. JOBÁNEK Jan Merida Biking Taem CZE 1:17:27.7 

4. HIRT Jan CK Atheny 2004 CZE 1:18:06.0 

5. KROTKÝ Rostislav AC SPARTA Praha Cycling CZE 1:18:06.0 

6. CINK Ondřej Merida Biking Team CZE 1:18:07.7