Kejdou zamořenou říčku Blatu vyčistí mikroorganismy

Olomouc - S ekologickou havárií na Olomoucku pomůžou mikroorganismy. Pracovníci specializované firmy je dnes odpoledne nalili smíchané s vodou do říčky Blaty, kterou zamořila kejda z nádrže zemědělského družstva v Seničce. Bakteriální kultury rozloží dusíkaté látky a významně urychlí rekultivaci toku. Povodí Moravy tento způsob řešení havárie použilo vůbec poprvé.

Říčka Blata u obce Těšetice. Hladinu sice pokrývá vrstva zelených rostlin, pod nimi ale není nic. Kejda tady vyhubila nejméně osm druhů ryb. „Je to prakticky mrtvá řeka,“ potvrdil ekolog Petr Loyka. S obnovením života v říčce teď má pomoci preparát, který obsahuje přirozené bakteriální kultury. Pracovníci specializované firmy ho dnes do Blaty nalili zhruba šest set litrů. Prvních čtyřicet v koncentrované podobě přímo z barelu. Zbývající pak smíchané s vodou. „Mikroorganismy, které jsou v roztoku obsažené, vlastně přirozeným způsobem naředí a odbourají ty nebezpečné jedy, které v té řece jsou,“ tvrdí mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Asi na dvou kilometrech říčky měl traktor s cisternou několik zastávek. Na dno, kde je kejda usazená, se totiž muselo dostat co největší množství bakterií.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Očistná kúra čeká říčku Blatu ještě jednou. Zhruba za týden do ní pracovníci specializované firmy nasypou240 kilogramůsopečné horniny společně s dalšími mikroorganismy. 400 kubíků kejdy uniklo do říčky Blaty minulý týden v noci na pátek. Nádrž se v družstvu v Seničce protrhla zřejmě kvůli vysokým teplotám, které roztavily asfalt na jejím dně. Podle odborníků jde za poslední léta o největší ekologickou havárii v regionu. „Tento případ je ponaučením pro spoustu zemědělských provozů, které jsou lokalizovány na březích našich potoků a řek, protože takováto mimořádná situace se může stát prakticky kdekoliv,“ varuje ekolog Petr Loyka. Ekologové teď proto apelují na zemědělce, aby svá zařízení podobného typu raději preventivně zkontrolovali.