Registr vozidel v Brně funguje, ale jen pomalu

Brno – Až čtyřikrát pomaleji než starý software a bez řady údajů funguje nový registr vozidel. V Brně se od rána sešly desítky lidí. Řada z nich marně zkoušela svoje auto přihlásit nebo odhlásit už minulý týden a i dnes odešla s nepořízenou. Na registr se budou muset znovu vrátit. Nefunkčnost systému poškodila i prodejce aut.

Josef Kaderka vyrazil na registr už potřetí. Potřebuje přehlásit auto na nového majitele. „Minulý týden v úterý jsem si přišel pro lístek, ve středu jsem byl u přepážky, ale v registru mě nenašli. Oznámili mi, že budu muset přijít jindy. Uvěřil jsem informacím o tom, že dneska by všechno mělo být v pořádku, přišel jsem znovu,“ popsal peripetie s registrem.

I dnes ale odešel s nepořízenou – jeho auto úředníci v registru opět nenašli. Přijít tak bude muset znovu. „ Pracuji jako jednatel firmy a tohle čekání na úřadech mi samozřejmě zasahuje do práce, odvádí mě to od pracovních povinností,“ kroutil hlavou nad vzniklou situací Kaderka.

Podobně dopadl také Ivan Krška, který na úřadu trávil už druhý den. Ani on nevyřídil, co potřeboval. „Nepovedlo se přihlásit dovezené vozidlo a zapsat ho do registru. Paní na přepážce mě proto poprosila, abych si zavolal ve středu nebo ve čtvrtek a zeptal se, jestli už je systém plně funkční a jestli si auto budu moct přihlásit,“ vysvětlil Krška. Dodal, že jemu čekání na úřadu větší komplikace nezpůsobilo. „Já naštěstí mohu pracovat odkudkoliv, takže jsem si s sebou na úřad vzal notebook a pracoval jsem odtud,“ shrnul.

Nefunkční registr měl vliv i na prodej ojetých aut

Ztráty kvůli nefunkčnímu registru vozidel sčítají také prodejci aut. Těm klesl prodej o desítky procent. „V týdnu před avizovaným uzavřením registru vozidel jsme zaznamenali obrovský meziroční pokles prodejů. Běžně je měsíc červen naším nejsilnějším měsícem, ale letos se naše prodeje propadly. I teď, kdy registr funguje s problémy, jsme zaznamenali meziroční propad o 46 procent. V hrubém obratu jde o škodu přesahující sedm a půl milionu korun,“ uvedl jednatel autobazaru Eurocar v Brně Jiří Pecina.

Pořád pracujeme metodou pokus-omyl, tvrdí úředníci

„Na některé přepážce se úkon podaří vyřešit bez problémů, na jiné to trvá. Není to naší neznalostí nebo neschopností, ale projevují se tak vrtochy systému, které se donekonečna opakují. Pracujeme metodou pokus-omyl,“ řekl vedoucí odboru dopravněsprávních činností Magistrátu města Brna Ladislav Prudil.

Podle něj navzdory slibům ministerstva nedošlo k zásadnímu zlepšení. „Jsou to jen drobnosti, které se naším přičiněním a naší zvýšenou manuální zručností daří odstraňovat,“ dodal Prudil. Práce v novém systému je zhruba čtyřikrát pomalejší než v tom starém.

Jeden příklad za všechny

"Ve starém registru úředníkům odhlášení vozidla trvalo pět až sedm minut, v novém systému si úkon vyžádá až půl hodiny. Ve starém registru jsme týdně zvládli zpracovat až 1 500 žádostí, v minulém týdnu to bylo jen 400 žádostí," řekla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

Systém má problémy s přenosem dat, nedaří se lustrovat osoby nebo zjistit, jak dlouho majitel vůz vlastnil. „Úředníci systému vyčítají především pomalost a nespolehlivost. Ruční vepisování dat a chybné nebo chybějící údaje jim působí problémy,“ vysvětlila Haluzová.

Na úřad má dnes znovu přijet pracovnice z dodavatelské firmy, která bude operativně řešit vzniklé problémy, ale také zástupce Ministerstva dopravy. Ten bude monitorovat situaci.

Registry se pomalu rozbíhají (zdroj: ČT24)

Problémy se nevyhnuli ani zlínskému magistrátu. Na evidenci vozidel dnes přišlo zhruba 70 zájemců. „Někteří odešli v momentu, kdy zjistili, že něco nefunguje. Zhruba osmdesát procent lidí jsme ale odbavili, u zbylých to kvůli nějakému problému nešlo. Úředníci se snaží ověřovat některé chybějící údaje telefonicky, ale někdy ani to nestačí. Měli jsme i případ, kdy bylo již téměř vše hotové, ale v tu chvíli systém zkolaboval,“ popisoval ČTK mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Žádost o náhradu škody mohou řidiči posílat na Ministerstvo dopravy

Tento týden začne Ministerstvo dopravy vyřizovat také žádosti o odškodné pro řidiče, kteří se přihlásili o ušlý zisk. Ministerstvo požádalo dopravní policii, aby do doby, než se systém vyladí, byla k řidičům shovívavější.

Zodpovědná firma ATS – Telcom Praha zatím 37 milionů korun za software nedostala. Za způsobené problémy jí hrozí sankce. O její výši úředníci rozhodnou během týdne.

Registr vozidel měl být po desetidenní odstávce spuštěn 9. července, systém ale po několika minutách zkolaboval. Celý uplynulý týden se firma snažila problémy vyřešit, provoz se podařilo obnovit jen částečně, nefungoval například tisk dokumentů.