Vlak Lustig zastavil v Ostravě. Přivezl představení i výstavu

Ostrava - Neobvyklá vlaková souprava přijela v sobotu na ostravské Hlavní nádraží. Zastavil tam Vlak Lustig neboli Vlak do nenávratna. Lidem má v rámci festivalu Devět bran - tedy festivalu česko-německo-židovské kultury - připomenout hrůzy holocaustu.

Kdysi symboly smrti, teď místo vzpomínek. Staré dobytčí vagóny se na ostravském hlavním nádraží proměnily v divadelní scénu. Program? Dramatická adaptace nejslavnějšího Lustigova díla, vše v režii pražského Divadla pod Palmovkou.

Příběh Kateřiny Horowitzové a skupinky bohatých Židů ožije v tomto vagónu. Je to jeden z těch, které odvážely Židy do koncentračních táborů.

Reportáž Michaely Římanové (zdroj: ČT24)

„Každý, kdo přichází na divadlo nebo otevírá tu knihu, si říká, že bude číst velmi těžkou věc.  Přes všechny smutné a hořké vzpomínky to však Arnošt Lustig vypráví s humorem,“ říká režisér Divadla pod Palmovkou Petr Kraclík.
 
Kateřinu Horovitzovou v představení hraje Anna Stropnická. „Role Kateřiny Horovitzové je pro mě více než daná. Je statečná, vzepře se svému osudu a věří, že koncentrační tábor může přežít a může zachránit i svou rodinu,“ říká herečka.

Vlak Lustig přiváží lidem svědectví o hrůzách minulosti. Organizátoři festivalu Devět bran nechtějí, aby se na ně zapomnělo. Ředitel festival Devět bran Pavel Chalupa zdůrazňuje, že Vlak Lustig je symbolem genocid všech režimů.

„Není to tak dávno, co se všechny ty věci děly. To je také důvod, proč to hrát,“ dodává Anna Stropnická.

Kromě divadla je v dalších vagonech také kinosál a výstavní síň. I tady dominuje židovská tématika a česko-izraelské vztahy.

Vlak Lustig se postupně představí ve všech českých krajských městech. V srpnu bude pokračovat do Polska a Německa. Jednou ze zastávek bude Osvětim.

Vydáno pod