Padesátka dětí s celiakií si užívá léto na speciálním táboře

Zubří – Tři stovky dětí vyrazily na tábor k obci Zubří u Nového Města na Moravě. Je mezi nimi i padesát malých celiaků. Běžné tábory je většinou nechtějí přijímat, vařit pro část účastníků podle přísných pravidel bezlepkové diety se jim nevyplatí. Na jediném táboře v České republice, který se na celiaky zaměřuje, si mohou i nemocné děti užít prázdninových radovánek.

Fronta na oběd jako na každém jiném táboře. Jen dětem zdobí zápěstí barevné náramky a od výdejního okénka si odnáší každý něco jiného. Tak to vypadá na táboře Klubu celiakie Brno, který se koná u Nového Města na Moravě. Od svých kamarádů se malí celiaci nijak výrazně neliší, jen svojí dietou, která jim zapovídá mouku a všechny další potraviny obsahující lepek. 

Je mezi nimi i jedenáctiletá Míša Kohoutková. Celiakii má od narození. „Mamka umí vařit bezlepkově, ale i tady je jídlo dobré. Poprvé jsem tu byla před čtyřmi roky. Jsem ráda, že sem můžu jezdit, protože jinde mi moc neuvaří,“ chválila si malá tábornice. Kuchyně v Zubří je schopná vyhovět i Honzovi Matyášovi. „Nesmí jíst ještě sóju a vajíčka,“ prozradil na Honzu jeho bratr Kuba, sám celiak. 

Celiakie

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně a je částečně geneticky podmíněná. Choroba je nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však příznaky vymizí. Z jídelníčku musí postižený vyloučit pšenici, ječmen i žito, všechny potraviny, jež obsahují lepek jako emulgátor či želírovací látku. Pokud nemocní dietu porušují, vzniká zánět sliznice a živiny se ve střevě těžko vstřebávají, dlouhodobě může vést až k rakovině střeva. Počet celiaků se v České republice odhaduje na 40 až 50 tisíc.

Zdroj: Wikipedie

V kuchyni tábora v Zubří musí vládnout přísný pořádek. Děti s bezlepkovou dietou nesmí mít jídlo jakkoliv kontaminované ničím, co obsahuje lepek. „Musíme dávat pozor, abychom třeba neprohodili naběračky, nádobí musíme pečlivě umývat,“ popsala kuchařka Michaela Janíčková. 

Na kuchyni dohlíží i Michaela Nevrtalová. Sama trpí od narození celiakií. Na tábor dřív jezdila jako účastník, teď dělá dietní dozor. „Tady máme speciální potraviny bez lepku, některé i bez laktózy,“ ukázala na řadu sáčků a krabic. Zvládnout přípravu bezlepkové stravy není těžké, chce to ale dostatek místa a vyškolený personál, který potraviny ani nádobí nepromíchá. 

NO COMMENT: Speciální tábor pro celiaky (zdroj: ČT24)

Nejnáročnější je ale dieta na finance. „Tady máme hotový chleba za 90 korun, jinak si ho pečeme sami z chlebové směsi, ta stojí 40 až 50 korun za půl kila. Kilo mouky stojí 85 korun,“ vyjmenovala Nevrtalová. Možná i proto děti s celiakií na celou řadu táborů a školních výletů nikdo nechce brát. „Nebýt toho, že nám pomůžou sponzoři, výrobci a dodavatelé bezlepkových potravin, tak by za tu cenu tábor pro spoustu rodin vůbec nebyl přístupný,“ řekl předseda Klubu celiakie Brno Dalibor Ježorek. 

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Organismus nemocného není schopen vyprodukovat dostatek enzymu laktáza, jenž mléčný cukr rozkládá na galaktózu a glukózu, které se dále vstřebávají do krevního oběhu. Pokud se laktóza neštěpí, mléčný cukr se ve střevech nestráví a jeho přebytkem se pak živí přirozené střevní bakterie. Ty při jeho zpracování produkují látky dráždící tlusté střevo, a tím způsobují nadýmání, střevní koliky, průjmy a zvracení. Řešením je buď úprava jídelníčku vyřazením výrobků obsahujících mléko či laktózu, nebo užívání potravinových doplňků, které chybějící enzym nahradí.

Zdroj: Wikipedie

  • Na tábor jezdí i jedenáctiletá Míša Kohoutková zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3774/377335.jpg
  • Kuba má bezlepkovou dietu, Honza nesmí ani mléko a sóju zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3774/377337.jpg
  • Speciální mouka - bez lepku i laktózy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3774/377332.jpg
  • Na tábořiště u Zubří jezdí celiaci už 15 let zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3774/377338.jpg

Tábory Klubu celiakie Brno se začaly pořádat před 20 lety, posledních 15 let jezdí děti na tábořiště u Zubří. Bezlepkový tábor vznikl, aby mohly i děti s dietou jezdit na výlety a letní akce. Vedoucí se snaží nemocné děti co nejvíc integrovat mezi jejich zdravé kamarády. Malí celiaci se tak společně scházejí jen u stolu v jídelně. Tábor začínal s 25 nemocnými dětmi, dnes jich jezdí asi 50 a hlásí se další.