Spor o jukebox skončil pokusem o vraždu

Brno - Na čtrnáct let do vězení poslal senát Krajského soudu v Brně devětatřicetiletého muže ze Šardic pro pokus o vraždu. Spor mezi dvěma muži o hlasitou hudbu z jukeboxu v místní restauraci skončil bodnutím staršího z nich do břicha kuchyňským nožem.

Krvavý konflikt mezi oběma muži se odehrál ve středu 20. února letošního roku v místní restauraci. Oba muži se dobře znali, Marek Posolda, který staršího muže pobodal, se dokonce přátelil s jeho synem.

Útoku na staršího muže předcházely už dříve spory o hlasitost hudby z jukeboxu. Když Posolda odešel na záchod, starší muž vytáhl jukebox ze zásuvky. Hádky o hlasitost hudby se neustále opakovaly. Ke zmíněnému konfliktu došlo o tři dny později. Tehdy s provokacemi začal sám Posolda, když staršího muže sprostě urážel. Když si s ním chtěl spory vyřídit na chodbě restaurace, vytáhl Posolda 14 a půl centimetru dlouhý kuchyňský nůž a několikrát s ním oběť bodl do břicha a do hrudníku.

„Pachatel poté z místa činu odešel domů, kde se pokoušel zahladit stopy,“ řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Posolda měl v době útoku vypitý půllitr destilátu. V minulosti se navíc léčil na psychiatrii kvůli paranoidní schizofrenii. Před časem mu ale údajně lékaři řekli, že je vyléčen. Posolda přestal brát léky, přestože je v invalidním důchodu. Léky postupně nahrazoval alkoholem. Před soudem dnes přiznal, že i v minulosti měl problémy s agresivitou, kdy se několikrát popral, a dokonce párkrát napadl i vlastní rodiče. Podle soudní znalkyně trpí pachatel útoku těžkou poruchou osobnosti a léky mu už nepomohou. Pomohla by mu jen psychoterapie, ale protože nemá motivaci, je podle znalkyně resocializace prakticky nemožná.

Vydáno pod