Měsíc autorského čtení v Ostravě: Lucia Piussi četla i zpívala písně Živých kvetou

Ostrava - Slovenská zpěvačka a spisovatelka Lucia Piussi, dříve také herečka v nezávislém bratislavském divadle Stoka, je v Česku známá hlavně jako vůdčí osobnost skupiny Živé kvety. Jejím velkým fanouškem byl například básník Ivan Martin Jirous. Ve třetím týdnu Měsíce autorského čtení vystoupila v ostravském klubu Atlantik.

Lucia Piussi zatím vydala na Slovensku dvě knihy – román Láska je slipeka a povídkový cyklus Život je krátký. Z něho v Ostravě přečetla jednu povídku. V doprovodu kytaristy Z Živých kvetou Petera Bálika pak už jen zpívala.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Na Měsíci autorského čtení byla poprvé. „Radši si čtu knihy sama doma. Vůbec na takové akce nechodím. Právě proto jsme dnešní večer vymysleli takto - s písničkami. Protože hudba je hudba,“ uvedla Piussi.

Psaní objevila už jako dítě. Nepíše však systematicky. Mívá i období, kdy jen čeká, až si ji slova sama najdou.

„Když už opravdu píšu, protože se většinou dlouho trápím než začnu, tak jsem jako v extázi. Cítím veliké štěstí,“ uvedla autorka. „Zatímco při psaní je člověk sám, s kapelou je to pravý opak - radost ze sdílení,“ dodala.

Nakladatelství Paseka právě připravuje český překlad románové prvotiny Lucie Piussi Láska je sliepka. Kniha vyjde na jaře příštího roku.