Rekonstrukci pavilonu interny v Kyjově zbrzdil výběr firmy

Kyjov – Popraskané stěny, poškozená střecha a řada dalších vad, které nejsou na první pohled vidět – pavilon interny v kyjovské nemocnici je v katastrofálním stavu, a tak chce její vedení rekonstrukci zahájit co nejdříve. Jenže způsob výběrového řízení vyvolal pochybnosti. Teď jej zkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Havarijní stav budovy interny je v kyjovské nemocnici patrný na první pohled. „Je nutné ji v co nejkratší době rekonstruovat,“ vysvětlil ředitel Petr Svoboda. Podle původních plánů už se mělo začít s opravami, jenže kvůli výběru firmy se celé řízení zpozdilo. Do výběrového řízení se sice přihlásily čtyři firmy, všechny podmínky dokázala splnit jen jediná. „Z toho důvodu komise doporučila zadavateli, aby tu zakázku zrušil. Určitě není správné, pokud zůstane jen jedna firma, tak aby byla vybrána. Navíc neměla nejnižší nabídku,“ kritizoval člen komise a náměstek hejtmana Václav Božek (ČSSD).

S tím ale vedení nemocnice jako zadavatel zakázky nesouhlasilo, a proto si nechalo zpracovat vlastní právní analýzu situace. „Měl jsem dvě možnosti – svolat novou komisi, nebo rozhodnout sám. Vzhledem k tomu, že přestavba interního pavilonu spěchá, protože v zimě by to bylo komplikované, tak jsem se rozhodl celou věc urychlit,“ tvrdil ředitel. Podle něj má vybraná firma nejkratší dobu dodávky a druhou nejnižší cenu. Paradoxně je to jedna z těch, které komise původně vyřadila.

  • Dveře jsou úzké, postele s pacienty tudy projíždí jen s obtížemi zdroj: ČT Brno
  • Střechou do budovy zatéká zdroj: ČT Brno

Podle odborníků z oboru je nerespektování doporučení komise spíše vzácností. Aby bylo legální, je nutné splnění jedné důležité podmínky. „Zcela jednoznačně lze ze zákona o veřejných zakázkách dovodit, že hodnotící komise by musela porušit nějaké ustanovení tohoto zákona. Zákon předpokládá, že pokud zadavatel zjistí, že jej hodnotící komise porušila, rozhodne o novém posouzení a hodnocení nabídek,“ vysvětlil vedoucí právního oddělení firmy Otidea Marek Šrámek.

Postup nemocnice se nelíbí ani členům komise, ani firmám, které neuspěly. Jedna z nich už podala podnět k ÚOHS. Ten nyní vše prošetřuje, správní řízení o pokutě zatím nezahájil. Konečné rozhodnutí ale padne v následujících dnech – do prvního srpna musí ředitel s vybranou firmou podepsat  smlouvu, navíc se práce musí stihnout do zimy, aby se pacientů dotkly co nejméně.

Zdržení přestavby pavilonu interny v kyjovské nemocnici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod