Stodolní ulici hrozí, že bude bez zahrádek

Ostrava - Zahrádky barů a restaurací jen do deseti hodin večer, někde vůbec. Rozhodnutí radních Moravské Ostravy o omezení venkovního posezení vyvolalo doslova zděšení mezi provozovateli i návštěvníky podniků na Stodolní. Městský obvod tvrdí, že jde o to dostat nezvladatelnou situaci na proslulé ulici znovu pod kontrolu. Majitelé se hájí – ničemu to nepomůže a Stodolní přestane být pro návštěvníky zajímavá.

Polední pauza. Na zahrádkách na Stodolní ulici se obědvá. Servírky zažívají první nápor nového týdne. Jen Sabina Vídenská zatím nenatočila ani malé pivo. Uklízí zavřený bar. Jeho majiteli městský obvod povolení na venkovní posezení nedal. „Od té doby, co nemáme zahrádku, museli jsme posunout pracovní dobu na později, protože je zbytečné, abychom byli v prázdném baru celý den,“ uvedla provozní baru Sabina Vídenská. A stejně je na tom šest dalších barů. Podle radních Moravské Ostravy s nimi byly v minulosti problémy. Ostatní povolení na zahrádky dostali, ale jejich návštěvníci si na Stodolní příjemného letního vánku užijí jen do desáté hodiny a musí dovnitř. „Přibývají nám tam problémy, které jsou spojeny s kriminalitou, rušením nočního klidu, prostituce, drogy a také mimo jiné nalévání alkoholu mladistvým,“ argumentuje radní Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Tomáš Málek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Majitelé barů a restaurací se bojí, že je to začátek konce slávy ulice. Město na Stodolní přitom láká ve všech propagačních materiálech jako na jednu z největších atrakcí Moravskoslezské metropole. Opatření městského obvodu je proto překvapila. Po dlouhé době šel tak na Stodolní konkurenční boj stranou a většina klubů se spojila v boji za zachování zahrádek. Při placení účtů nabízí zákazníkům k podpisu petiční archy a připravují se na další protestní akce.