Na oslavy ramadánu v Brně už jsme si zvykli, říkají muslimové

Brno – Pro jeden a půl miliardy muslimů začal 20. července postní měsíc ramadán. Slaví ho i několik stovek muslimů v Brně a okolí. Těm, na rozdíl od jejich souvěrců v muslimských zemích, okolní společnost v dodržování přísných pravidel nijak nepomáhá. Jaké těžké je slavit ramadán v cizí zemi? Odpověď hledal u brněnských muslimů štáb České televize.

Stejně jako vyznavači islámu na celém světě i muslimové z jižní Moravy v těchto dnech slaví ramadán – nejsvětější měsíc v roce. V centru islámu na jižní Moravě, brněnské mešitě, se každý den schází většina místních muslimů k večerní modlitbě. Platí to i v době ramadánu, období prvního božího zjevení proroka Mohameda, ale také času půstu, kdy během dne správný muslim nesmí jíst, pít ani kouřit. „Do mešity chodí přibližně sto dvacet lidí týdně, takže se dá předpokládat, že jsou to lidé, kteří spíše dodržují islám. Můžeme počítat i jejich rodiny, takže to bude možná 200 až 300 lidí, již dodržují ramadán a půst,“ upřesnil Asim Atassi z Muslimské obce Brno. 

Saeed Khan se z Kašmíru do Brna přestěhoval už před patnácti lety. Půst v době ramadánu mu nevadí ani přesto, že provozuje obchod s cizokrajnými potravinami a celý den tak jiným prodává jídlo a pití, které si sám musí odepřít. „Ramadán je pro nás požehnání od Boha, těšíme se na něj celý rok. Pracuju jako každý jiný den v roce, jen se teď víc věnujeme modlitbě, čtení Koránu a taky charitě,“ řekl Khan, kterému prý ani nevadí, že v Brně nezažije pravou atmosféru ramadánu. „Nikdy mi nevadilo, že tady nemám tu správnou atmosféru nebo odezvu. Já samozřejmě odezvu od nikoho ani neočekávám,“ dodal s úsměvem obchodník. 

Hovoří Asim Atassi z Muslimské obce Brno (zdroj: ČT24)

Půst má věřící přiblížit k duchovní podstatě islámu. Poslední jídlo mohou muslimové sníst ještě před rozedněním, první až po západu slunce. „Teď je to trochu těžší, protože je léto a den je delší. Ale dá se na to zvyknout. Prvních několik dnů je to trochu náročnější, pak si člověk zvykne. Záleží samozřejmě i na práci, kterou člověk vykonává. Když sedí v kanceláři, je to pro něj jednodušší než dělat manuální práci,“ vysvětlil Atassi. 

Letošní ramadán skončí v neděli 19. srpna. Za měsíc odříkání pak věřící čeká odměna. „Koncem ramadánu máme svátek, kdy všichni slaví,“ uzavřel Atassi s odkazem na slavnost Íd al-fitr, při které všichni, již úspěšně prošli ramadánem, hodují po tři týdny. 

Ramadán

Ramadán je devátým měsícem islámského kalendáře, z pohledu nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře se jedná o pohyblivý svátek. Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové v měsíci ramadánu zvláštní půst, který patří mezi pět pilířů islámu. Od pravidla půstu jsou osvobozeny těhotné a kojící ženy, nemocní lidé, malé děti a lidé cestující na dlouhou vzdálenost.

Muslimové začínají svůj půst se svoláváním na ranní modlitbu, která probíhá při úsvitu. Během půstu je muslimům zakázáno jíst, pít, kouřit a mít sexuální styk. Půst je ukončován se svoláváním na večerní modlitbu. První pokrm, který muslimové po skončení půstu jedí, se nazývá iftár a jeho základem jsou datle a voda či mléko. Ramadán je také měsícem, během kterého jsou muslimové nabádáni k zlepšení svého chování. Měli by se zdržet špatné mluvy, nadávání, urovnat spory a více se soustředit na duchovní život. Během ramadánu by měl každý muslim přečíst celý Korán.  

Po skončení ramadánu nastává svátek Íd al-fitr, při kterém všichni, kdo úspěšně prošli ramadánem, hodují po tři týdny. 

Zdroj: Wikipedie

  • Rituální půst je jedním z pěti pilířů islámu zdroj: ČT Brno
  • Večer se věřící schází k noční modlitbě zdroj: ČT Brno
Vydáno pod