Dokument připomene osobnost znojemského kněze Josefa Navrkala

Lidský, přátelský, hluboce věřící i obdivuhodně odvážný, tak vzpomínají na kněze Josefa Navrkala aktéři nového dokumentu z dílny brněnského studia České televize. Na předpremiéru do znojemského Kina Svět se na snímek Milujte život přišly podívat desítky lidí, jejichž životy tento mimořádný muž ovlivnil. V televizi jej diváci uvidí letos na podzim.

Kněz, farář, vikář. Na sklonku života v roce 2000 ho papež Jan Pavel II. jmenoval svým kaplanem. Ačkoliv má dodnes mezi svými blízkými i lidmi z okolí far, na nichž působil, pověst neuvěřitelně srdečného a vstřícného člověka, ke kterému mohl kdokoliv s čímkoliv přijít, osud Josefa Navrkala (1912 - 2003) byl pohnutý.

„Jako velmi mladý se ocitl na velmi strmě stoupající církevní kariéře, kterou ovšem zatrhl komunistický režim. Uvrhl jej do tvrdého žaláře, ale on ani přesto neztratil měkkost srdce,“ vzpomíná na otce Josefa Navrkala kněz a přítel rodiny Romuald Štěpán Rob.

Oblíbený farář ze Znojemska byl známý kritikou komunismu a za svými názory si vždy pevně stál. Kvůli tomu byl nucen pracovat v uranových dolech a po propuštění z vězení nesměl dlouhých patnáct let vykonávat kněžské povolání. I v této době ale zůstal duchovním srdcem své početné rodiny. „Při natáčení na mě zapůsobil jako naprosto úžasný člověk. Svoji víru nesl celý život, a právě díky ní se ničeho nebál. Tím je jeho odkaz živý i dnes,“ řekl režisér a autor scénáře Petr Baran.

Důležitým impulsem pro vznik dokumentu byly podle autora námětu Romualda Štěpána Roba oslavy stého výročí narození této jedinečné osobnosti Znojemska, které se konaly letos v únoru. „Všichni jsme byli překvapeni, s jakou atmosférou jsme se na bohoslužbě setkali. Na základě toho nás napadlo připravit dokument a mám tak trošku pocit, že si jej režíroval sám otec Josef Navrkal přímo z nebe,“ doplnil s úsměvem kněz.

Milujte život, kázal

Dokument pod názvem Milujte život odvysílá Česká televize letos v říjnu jako součást cyklu Cesty víry. „Vždy stojím o to, aby víra v Cestách víry byla představovaná ne jako teorie, ale jako život. Tento námět mě ihned zaujal, jelikož byl postavený na životě konkrétního člověka,“ uvedl dramaturg Centra náboženské tvorby Petr Raus. „Když jsem potom viděl natočené materiály, uvědomil jsem si, jaký poklad se nám dostal do rukou. Byl to člověk, který žil skutečně tím, v co věřil. Co bylo v něm, bylo vidět i navenek, a nikdy z toho neuhnul,“ ocenil Raus.

Kinosál ve Znojmě, kde se uskutečnila předpremiéra dokumentu, se zaplnil diváky do posledního schodku. „Jsem nadšený, kolik lidí se na výsledek přišlo podívat. Vždy jsem si myslel, že ostrůvky věřících lidí jsou dnes tak trochu osamocené. Doufám, že i náš film se stane dalším můstkem, který je bude propojovat,“ dodal Petr Baran.

Pro rodinu ale tak velký zájem o promítání velkým překvapením nebylo. „Od počátku jsem měla pocit, že tento sál bude málo. Vždycky jsem věděla, že strýčka mělo rádo hodně lidí, a že nejen můj život, ale také životy spousty dalších lidí výrazně ovlivnil,“ řekla s úsměvem neteř Josefa Navrkala a aktérka dokumentu Marie Lazárková.

Půlhodinový snímek vznikl v brněnské sekci Tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby. Natáčel se ve Znojmě, Lechovicích, Dačicích nebo například ve Starém Hobzí. Objeví se v něm spousta starých fotografií, ale také unikátní video záznamy z kázání Josefa Navrkala získané z rodinného archivu Navrkalových a Lazárkových.

Vydáno pod