Ostravská D1: souboj odborných a znaleckých posudků

Ostrava - Bitva odborných a znaleckých posudků. Strhla se kolem ostravské části dálnice D1. Zatímco Ředitelství silnic a dálnic ČR už ví, že podle německých expertů je stav nosných mostů silnice v katastrofálním stavu, společnost Eurovia má odborné posudky jiné. Jejich výsledky zatím nechce zveřejnit.

Měla spojit Ostravsko se zbývajícími částmi republiky. Místo toho rozdělila Ředitelství silnic a dálnic a stavební firmy. Pět let po svém otevření je místní dálnice v havarijním stavu. Potvrdili to i němečtí experti. Eurovia se brání. Máme své odborné posudky a podle těch je všechno jinak. Zhotovitel stavby zatím nechce být konkrétnější. V lednu tohoto roku Ostravu navštívil ministr dopravy Pavel Dobeš. Kritickou situaci chtěl řešit co nejrychleji. Kdo za špatný stav silnice může, kdo případnou opravu zaplatí a kdo vše vyřeší, není ale jasné ani po více než půl roce. Osud dálnice u Ostravy trápí i místní radnici, ta teď opravuje dopravní tepnu kolem svinovských mostů a právě dálnicí vede hlavní objízdná trasa.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Město se bojí, že ministerstvo bude chtít dálnici pro špatný stav uzavřít. „To by přineslo velké riziko dopravního kolapsu i velmi ztíženou situaci pro sbory integrovaného záchranného sboru,“ varuje náměstek primátora města Ostravy Tomáš Sucharda. Další výsledky expertíz německých odborníků bude mít ředitelství silnic a dálnic na konci srpna. V té době zřejmě výsledky svých šetření zveřejní také Eurovia.