„Slevový“ podvodník stojí před soudem

Brno – Nákupy ve slevě zamotaly hlavu už spoustě lidí. Boom portálů nabízejících výhodné nákupy s sebou přinesl nejen krachy méně úspěšných provozovatelů těchto stránek, ale také přilákal lidi, kteří se snaží na snaze lidí ušetřit vydělat nepoctivě. To je i případ šestatřicetiletého muže z Vyškova, který na síti nabízel dárkové poukazy na zážitky, masáže či kosmetiku.

Poté, co Lubomír Herman zinkasoval peníze, neplatil dodavatelům nebo odkazoval zákazníky na neexistující firmy. Podvedených jsou desítky, celkovou škodu žalobce odhadl na půl milionu. Muž je teď před soudem konfrontován se svědectvím lidí, kteří kvůli jeho podvodům přišli o peníze.

Lubomír Herman provozoval celou síť propojených firem. Na jejich webových stránkách a slevových portálech nabízel zážitky, kosmetické služby nebo wellness pobyty. Poukaz na relaxační masáž si koupil i jeden z podvedených klientů, který si nepřál zveřejnit své jméno. Vybrané relaxace se nakonec nedočkal. „Nejdřív říkali, že nemají volný termín, to bylo asi dvakrát. Potom nás objednali, ale když jsme přišli, na dveřích už visela cedule, že je salon zavřený,“ stěžoval si zákazník. Provozovatelem masážního salonu, kde si měl poukaz vybrat, byl opět Lubomír Herman.

„Jako poskytovatelé wellness služeb jsme nabízeli regenerační masáže. Poté, kdy převzal společnost, přestal nám platit, když jsme se ho snažili kontaktovat, nechal se zapírat,“ řekl před soudem Ivo Pultr, kterému Lubomír Herman dluží několik desítek tisíc.

Ivo Pultr přišel o desítky tisíc (zdroj: ČT24)

Nespokojenost zákazníků s kvalitou nabízených služeb a zboží dala vzniknout například portálu Antislevy.cz, který mapuje pochybné nabídky. „Pokud jste narazili na neseriózní nabídku nebo jste si koupili službu nebo produkt a nedostali jste to, co Vám slibovali, můžete se na nás obrátit. Nejen, že budeme ostatní informovat o těchto akcích, ale také Vám poradíme, jak postupovat, pokud si nebudete vědět rady,“ píše se na webu. Velmi časté je například to, že na slevovém portálu je inzerován produkt za cenu, která je běžná v internetových obchodech. Portál odhaluje množství případů nepoctivého jednání prodejců.

Podobnou aktivitu mapuje také server Bloklist.cz. Zatím je určený pouze pro provozovatele slevových portálů, kteří se navzájem varují před pochybnými nabídkami některých podnikatelů. Do budoucna by mohl být server zpřístupněn i zákazníkům.