V Plumlově čistí Podhradský rybník

Plumlov - Do Plumlova na Prostějovsku se pomalu vracejí turisté a podnikatelé. I když přehrada je už třetí rok vypuštěna, lidé se sjíždějí k vedlejšímu Podhradskému rybníku. Tam teď brněnská firma čistí povrch vody.

Před rokem těžké stroje těžily ze dna Podhradského rybníka nánosy bahna. Dnes je nádrž plná vody a na místo se postupně vrací život. Někteří lidé jsou ale při pohledu na hladinu zklamáni. „jak je to možné, že za 3 až 4 měsíce je to zase špinavé? Něco je špatně,“ rozčiluje se jeden z místních obyvatel. „Od jara nebyl přítok, ta voda tam stála, nebyla vyměněná,“ reaguje starosta Plumlova Adolf Sušeň. Na rybník proto vyjela speciální loď, která filtruje znečištěnou vodu a zbavuje ji kalů, řas a dalších nečistot. Během tří dnů odborníci vyčistili 700 tisíc litrů vody. Pod zámkem se lidé koupají na vlastní nebezpečí. „Rybník je rybochovný, není to rekreační rybník, nedělají se klasické rozbory od hygieny,“ upozornil Adolf Sušeň.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Vodu stále znečišťují splašky, které do nádrže přitékají. Proto je podle vodohospodářů nutné, aby byly na přítocích vybudovány čističky odpadních vod. „Do konce září máme termín, dostali jsme dotaci od ministerstva zemědělství, doděláváme kanalizaci kompletně celého Plumlova, takže v letošním roce bude dešťová i splašková kanalizace ošetřena tak, aby do vody nic neteklo,“ slibuje starosta Plumlova. Plumlovská přehrada má být napuštěna příští rok. Povodí Moravy teď čeká na rozhodnutí o poskytnutí dotace tak, aby mohla začít hlavní oprava hráze.

Vydáno pod