Konec nesmyslné objížďky. Řidiči se z Mikulova dostanou přímo do Ottenthalu

Mikulov – Plné ruce práce mají v těchto dnech dělníci s těžkými stroji na cyklostezce, která spojuje Mikulov se sousedním dolnorakouským Ottenthalem. Pustili se do rozšíření silnice mezi oběma místy tak, aby tudy mohla projíždět i osobní auta. I když jsou od sebe místa vzdálená jen zhruba šest kilometrů, řidiči doteď museli jezdit 16 kilometrů dlouhou oklikou.

Do 2. světové války spojovala Mikulov s nedalekým Ottenthalem šest kilometrů dlouhá silnice. Válka a pak železná opona cestu na dlouhá léta uzavřely. „Tato cesta má velký význam v tom, že spojuje Mikulov s regionem okolo města Laa an der Thaya. Po sametové revoluci sice byla opravena jako cyklostezka, ale kvůli tomu ji nesměla využívat žádná auta,“ popsal starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Starosta Mikulova Rostislav Koštial o významu cesty (zdroj: ČT24)

Přímé spojení mezi oběma místy se tak uzavřelo a řidiči museli jezdit přes Drasenhofen. Prodloužení trasy zhruba o deset kilometrů stejně řadu z nich zlákalo k porušení pravidel. „Policisté mnohdy při výkonu služby narazili na řidiče motorových vozidel, kteří si po cyklostezce zkracovali cestu. Dopouštěli se tak přestupku, za který jim byla uložena sankce. S novou úpravou se to změní,“ vysvětlila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Na cyklostezku už vjela těžká technika a začala s její proměnou. Úkol číslo jedna – úzkou cestu rozšířit na šířku 5,5 metru. „Cestu kompletně zrekonstruujeme. Budou na ní vyznačeny pruhy pro cyklisty, pěší a pro automobilovou dopravu do 3,5 tuny. Tím se problém vyřeší, obyvatelé i turisté z obou konců se budou moct navštěvovat,“ řekl Koštial. Právě turisté by novou silnici měli využívat nejvíce, a to hlavně při výletech do okolí Laa an der Thaya na rakouské a Mikulova na české straně hranic.

Nová silnice zkrátí řidičům cestu o osm kilometrů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Silnice se pro řidiče podle projektu otevře v říjnu, podle starosty je ale možné, že stavební firma bude mít hotovo už v polovině října. Silnice vznikne za 13 milionů korun, které Mikulov získal z dotací Jihomoravského kraje a Evropské unie.