Největší přehlídka obřích modelů na Moravě

Největší nesoutěžní setkání obřích modelů letadel na Moravě probíhá už několik let na malém letišti Bahna nedaleko Frýdku-Místku. Svou práci a pilotní um předvedlo letos 88 pilotů. Byli mezi nimi jak čeští modeláři, tak piloti, kteří se svými modely hlavně závodí.

Mezi ty účastníky, kteří zastupovali na srazu závodní část létání s modely, patřil například 14 letý Filip Byrtus z Třince.  Se svým modelem JAK 55 M s rozpětím křídel tři metry  létá závodně akrobatické sestavy a na nedávném evropském poháru v Polsku byl 4.

Čistě modelářskou část zastupovalo množství letadel, která byla co možná nejvěrnější funkční kopií originálních letounů. Největší pozornost mezi nimi poutal téměř dokonalý model vrtulníku LAMA SA 315B, který je věrnou kopií skutečného stroje používaného horskou službou ve Švýcarských Alpách. 18 kilogramů vážící stroj s průměrem rotoru dva a půl metru je poháněný turbínou a vystavoval jej Stanislav Brož z Prahy.

Reportáž Rostislava Hellemanna (zdroj: ČT24)

Setkání obřích modelů proběhlo na letišti Bahna po dvanácté a svým rozsahem dosáhlo zřejmě vrcholu. Pro větší počet návštěvníků a více modelů by organizátoři museli asi hledat větší letiště.