Slavkov budou od pátku obléhat vojáci

Slavkov – Stanující vojáci, krvavé bitvy a Napoleon I. Bonaparte. Ačkoliv je do bitvy u Slavkova, která se koná pravidelně na konci roku, daleko, město a jeho okolí jsou opět v obležení. Slaví totiž Napoleonské dny. Od pátku do neděle si místní lidé a návštěvníci budou připomínat 243. výročí narození císaře Napoleona a také dvou sté výročí jeho tažení do Ruska. Na programu jsou bitvy i ohňostroj.

Už v pátek odpoledne zaplní město vojáci, kteří si rozloží v zámeckém parku svá vojenská ležení a vytvoří velký francouzsko-rakouský tábor. V sobotu dopoledne jednotky projdou výcvikem a následně jednotlivé manévry předvedou v odpolední bitvě v aleji podél zámeckého parku. Bitva bude inspirována ruským tažením z roku 1812 a bitvou u Borodina.

Večer se zájemci mohou těšit na slavnostní dělostřelbu i ohňostroj na náměstí. Na celou událost bude dohlížet sám císař Napoleon. Role tohoto vojevůdce se opět ujal Mark Schneider z Williamsburgu v americké Virginii. Schneidera, který žije ve Spojených státech, ale má francouzské kořeny, si lidé mohou pamatovat z loňské prosincové bitvy u Slavkova, kde se také postavil do čela francouzské armády. Mezi diváky i vojáky je velmi oblíbený, protože se Napoleonovi podobá vzhledem a ovládá i jeho gesta. „Je to poprvé, kdy na tuto akci přijede i Napoleon. Zatím jezdil pouze na bitvu v zimě,“ dodal Samek.

Schneider v roli císaře bude zaštiťovat Napoleonské dny a pozdraví návštěvníky a vojenské jednotky z balkónu slavkovského zámku u příležitosti výročí Napoleonových narozenin.

V zámeckém parku nebude chybět dobový jarmark s tradičními pochutinami či ukázkou historických řemesel. Přímo v zámku se mohou zájemci zúčastnit kostýmované prohlídky. Ti, kteří si v neděli přivstanou, mohou prozkoumat život ve vojenských leženích před dvěma sty lety. Než se vojáci rozjedou zpět domů, bude k vidění ještě druhá bitevní ukázka.

Po celý víkend bude ve městě tábořit na dvě stě členů spolků vojenské historie. „Jsou to převážně Češi. Přijeli ale i účastníci z Itálie, Rakouska či Slovenska,“ uvedl prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek.

Vojáci museli do Slavkova v horku pochodovat

Někteří z nich na setkání přišli po svých. V pátek dopoledne se vydali z mohyly Míru do Slavkova pěšky. Ujít museli přibližně patnáct kilometrů. „Chceme si vyzkoušet život tehdejších vojáků. Zatím se nám jde krásně. V každé vsi nás vítají,“ tvrdil Samek.

Dobové kostýmy a uniformy, které budou na vojácích k vidění, podle Samka historičtí nadšenci shání i roky. V barevných uniformách je podle vojáků i v teplém počasí k přežití. „Člověk si na to musí zvyknout, ale jde se v tom dobře,“ dodal Samek.

Poručík císařské armády René Ragas hovoří o uniformách (zdroj: ČT24)

Ačkoliv císař Napoleon golf ve volném čase s největší pravděpodobností nehrál, jeho jméno ponese i desátý ročník golfového turnaje, jenž se uskuteční na hřišti v blízkosti slavkovského zámku.

Napoleon I. Bonaparte

Byl francouzským vojevůdcem a v letech 1804–1815 císařem. Do Francie přišel z Korsiky v devíti letech. Jako dělostřelecký důstojník se zasloužil o dobytí pevnosti Toulon, což odstartovalo jeho úspěšnou vojenskou kariéru. V roce 1795 úspěšně potlačuje povstání royalistů. Následně byl vyslán do války s Rakouskem a pověřen velením nad francouzskou armádou v Itálii. Jako první konzul donutil senát, aby ho zvolil za francouzského císaře. Po neúspěšném tažení do Ruska byl poslán do vyhnanství na ostrov Elba. Po roce se ovšem opět ujímá trůnu. Po osudné bitvě u Waterloo je Napoleon definitivně sesazen, poslán na ostrov Svatá Helena, kde v jednapadesáti letech umírá.