Na zvelebení hřbitova pracuje osm dobrovolníků ze šesti zemí

Holešov (Kroměřížsko) - Osm mladých dobrovolníků z celého světa zamířilo do Holešova, kde cizinci každoročně opravují židovský hřbitov. Tradiční brigáda, která památku pomáhá udržet v důstojném stavu, je součástí festivalu Týden židovské kultury. Program dvanáctého ročníku seznámí návštěvníky hlavně s východoevropským židovstvím a připomene 350. výročí úmrtí rabína Šacha. Právě jeho jméno nese vzácně dochovaná holešovská synagoga.

Mladí lidé většinou ve věku nad 20 let budou dva týdny odstraňovat náletové dřeviny z hřbitovní zdi. „Budeme také čistit náhrobky a cestičky,“ uvedla Michaela Ondráčková, která má dobrovolníky na starosti.

Dobrovolníci přicestovali z Japonska, Jižní Koreje, Španělska, Srbska, Itálie a Slovenska. Tetsuya Kawamura v Tokiu studuje matematiku a fyziku a chce se stát astronomem. Netají se obdivem k židovským učencům a vědcům. „Zajímám se o židovskou kulturu, proto jsem se rozhodl přijet sem a tvrdě pracovat,“ vysvětlil japonský odborník.

Podobně jako student marketingu ze Španělska. „Židovská kultura byla velmi významnou součástí španělské historie. Je zajímavé a důležité se o ní dozvědět víc, aby úplně nezmizela,“ hodnotil dobrovolník Luciano Infante Munoz de Luna.

NO COMMENT: Osm dobrovolníků ze všech koutů světa se sjelo do Holešova (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci se zapojí také do programu festivalu. „Škoda jen, že přednášky jsou v češtině, které nerozumí. Bereme dobrovolníky však na koncerty nebo výstavy,“ řekla Ondráčková. Pořadatelé letos lákají například na přednášku vrchního zemského rabína Karola Sidona. Novinkou je také ukázka židovské kuchyně. Kompletní program Týdne židovské kultury najdete na webu občanského sdružení Olam.

Židé v Holešově

Židovská obec v Holešově patřila ve středověku k nejvýznamnějším na Moravě. V roce 1848 tvořili Židé 30 procent tehdejší populace Holešova a žili v samostatném ghettu. Židovský Holešov (tzv. Židovna) existoval až do roku 1919, kdy byla obě města spojena v jedno. Zdejší komunita zanikla během holocaustu, válku přežilo jen devět procent zdejších Židů.

O obnovení židovské kulturní tradice i náboženské obce se snaží sdružení OLAM – Společnost Judaica. Její členové od roku 2001 pořádají Festival židovské kultury (od roku 2003 nese název Týden židovské kultury). Festival hostí přednášky, koncerty, filmy a tradiční je také mezinárodní brigáda na židovském hřbitově. Nejstarší zachovaný náhrobek pochází z roku 1647, nejnavštěvovanější je tumba rabbiho Šabtaje ben Me´ir ha-Kohena, zvaného Šach. Ročně k němu přijedou stovku ortodoxních Židů z celého světa. V areálu je také obřadní síň se seznamem obětí holocaustu a židovských vojáků, kteří padli za 1. světové války.

(zdroj: cs.wikipedia.org)