Bělský les se rozšíří o lesopark pro výuku dětí

Ostrava - Ostrava se rozhodla rozšířit území Bělského lesa v jižní části města. Bývalý areál tamních kasáren se změní na lesopark. Město také odstraní poslední zbytky budov. Na prostranství vysází stromy, které využije třeba při výuce dětí v ostravské lesní škole.

Bělský les. Jedna z největších zalesněných ploch uprostřed městské zástavby v Evropě. Území, které chtěla Ostrava opakovaně proměnit v zábavní park. Teď to vypadá, že zvítězí lidé, kteří chtěli, aby tu i nadále byly jen stromy. Stošedesátihektarový les se rozroste o území bývalých kasáren. Na nové třináctihektarové ploše chce město vysázet 500 stromů. Kromě domácích i exotických lesních dřevin tam má vzniknout také ovocný sad.  Ostrava na to chce použít evropské peníze. „Chceme zprovoznit areál po bývalých kasárnách. Je to brownfield, kde jsou betonové plochy po základech bývalých kasáren. Vše se musí odstranit a uvést tu přírodu do původního stavu. Studie nám řekla, že by to mělo stát 50 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Nový lesopark také rozšíří možnosti praktické výuky dětí. Lesní školou v Bělském lese už prošlo během její desetileté existence 25 tisíc žáků základních škol. V Moravskoslezském kraji je taková výuka ekologie raritou. O evropské peníze požádá Ostrava ještě letos. Nový lesopark by měl být hotový za dva roky.