Brno zchátralý dům na Mendlově náměstí nezbourá, ale opraví

Brno – Obrat o 360 stupňů – právě tak by se dala popsat proměna postoje Brna ke zchátralému městskému domu na Mendlově náměstí. Polorozpadlý blok s byty a obchody má narušenou statiku a město dlouhé roky uvažovalo o jeho demolici. Ještě před rokem vedení města tvrdilo, že dům nechá zbourat. Jenže k demolici odmítla dát souhlas majitelka sousední nemovitosti, a tak se Brno rozhodlo dům opravit. Radní schválili peníze na jeho záchranu. Až bude dům opraven, pokusí se ho prodat.

Nepřehlédnutelný dům v srdci náměstí měl jít podle 16 let starých návrhů k zemi. Smělé plány ale narazily na majetkové vztahy - dům je rozdělený na 4 bloky a městu patří jen krajní dva. „Nehodlám riskovat, že bourání ohrozí statiku mého domu. Nemám totiž rozhodně v úmyslu ho také zbourat. A ani prodat,“ tvrdí stále majitelka sousedního domu Eva Krejčí. „Domy mají jednu zeď společnou, určitě by to narušilo statiku i u mojí nemovitosti,“ dodává. V jejím domě sídlí ordinace lékařů, pro něž je to ideální poloha.

Vedení města proto snahu o zbourání staticky narušené stavby vzdalo a raději investuje asi jeden a půl milionu do jeho opravy a pak ho nabídne k prodeji. „Úvaha o tom, že by si město dům adaptovalo na dům s pečovatelskou službou, byla zatím odsunuta,“ říká náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).