Letní divadlo v Jeseníku chátrá

Jeseník - Letní divadlo v Jeseníku je opuštěné. Ještě před dvaceti lety se tam pořádaly různé zábavné akce pro děti i dospělé. Z kdysi oblíbeného areálu je dnes jen torzo. Zničili jej hlavně vandalové.

Kdysi se do letního divadla chodily pravidelně bavit početné davy lidí. Na koncert, dětský den nebo taneční zábavu. Dnes je areál opuštěný a před očima se rozpadá. Divadlo stojí v parku od 60. let. Dobu slávy má ale dávno za sebou. Jedinými diváky jsou dnes už jen koruny stromů. Malby od sprejerů, rozebrané toalety, zničené rozvody sítí – vandalové se na letním divadle vyřádili. Jeho správce před nimi část objektu raději zabezpečil a vstupní dveře zavařil. Bývalou šatnu dnes často obývají bezdomovci. Areál se snaží vzkřísit místní neziskové organizace.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Před šesti lety lákali komunální politici své voliče na obnovu letního divadla. U většiny kandidátů se záchrana areálu objevila ve volebním programu. Ze slibů ale sešlo. Odborníci odhadli opravu na 20 miliónů korun. „Vzhledem k tomu, jaké jsou zde podmínky na Jesenicku, tak jsme to vyhodnotili jako příliš vysokou investici,“ řekl bývalý starosta Jeseníku Petr Procházka. Přednost tak mají jiné priority, i v oblasti kultury. Letos například město zaplatilo digitalizaci kina.