Úroda chmele je nejhorší za poslední roky

Olomouc - Úroda chmele je nejhorší možná za celé desetiletí – hlásí chmelaři z Hané. Kvůli výkyvům počasí přijdou družstva až o třetinu výnosů. Je to tak další rána pro pěstitele, kteří kvůli špatným podmínkám pro zemědělce od pěstování tradiční české plodiny ustupují.

Úrodná Haná letos neurodila. Chmelaři v Olomouckém kraji už před začátkem sklizně počítají ztráty. Největší pěstitelé přijdou o miliony korun. Důvodů špatné úrody je několik. „Hlavní byla zima absolutně bez sněhu. Mrazy pod 25 stupňů a navíc prostě sucho,“ vyjmenovává příčiny předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský. Největší pěstitel chmele na Moravě – zemědělské družstvo Kokory – přijde na svých 160 hektarech asi o 15 milionů korun. „Ale ta následná ztráta, která bude souviset s obnovou těch vymrzlých sazenic chmele a následně v podstatě dopěstování do plné plodnosti, což je do tří let, bude ještě vyšší,“ dodal Vladimír Lichnovský. Chmel by měl dorůst až do výšky konstrukce chmelnice, sedmi metrů ale mnohdy ani nedosáhne, i proto budou výnosy nižší. 

Chmelařské oblasti přicházejí o chmel ale i kvůli nejistým finančním podmínkám, které pěstitelé mají. „V letošním roce obhospodařujeme necelých dvacet hektarů, ale v minulých letech jsme měli i 70 hektarů,“ uvedl hlavní agronom Agras Želátovice Tomáš Talla. Neúroda chmele se ale podle všeho neodrazí na ceně piva. Smlouvy s dodavateli totiž podepisují pivovary na několik let dopředu.

Vydáno pod