Hodonínská knihovna uspořádala výprodej knih

Hodonín, Brno – Knihovny se každoročně snaží nakupovat do svých fondů nové knihy, staré výtisky tak musí udělat místo aktuálním titulům. Městská knihovna v Hodoníně proto poprvé uspořádala výprodej vyřazených knih. Knihovny ale zároveň bojují s úbytkem financí. Některé šetří alespoň tak, že tituly pořizují jen v jedné kopii, Knihovna Jiřího Mahena v Brně kvůli drastickým škrtům pro letošek nákup nových knih drasticky omezila.

Kniha v pevné vazbě za desetikorunu, brožovaná za polovic. Lidové ceny a možnost vybrat si z 1 520 titulů přilákaly do vestibulu hodonínské knihovny ještě před otvírací dobou desítky zájemců. První výprodej vyřazených knih slavil u čtenářů úspěch. Většina dorazila už se sepsaným nákupním seznamem. Výčet vyřazených knih byl totiž předem přístupný na webu. Lidé si tak mohli promyslet, čím chtějí obohatit své domácí knihovny. Uvolněné místo hned letos zaplní další 4 tisíce nových titulů, zhruba na tolik nových výtisků dostane knihovna každoročně peníze od města. 

Hovoří ředitelka hodonínské knihovny Hana Šimonová (zdroj: ČT24)

„Při nákupu knih se snažíme řídit i přáním čtenářů. Hlavně pravidelní čtenáři, kteří mají přehled, nám své přání občas vyjeví, děláváme i ankety,“ potvrdila za vyškovskou Knihovnu Karla Dvořáčka Zdeňka Adlerová. Jejím úkolem je zároveň sledovat novinky na knižním trhu. „Díváme se na názor recenzentů, ale i běžných čtenářů. Taky vycházíme z nabídek distributorů. Fakt je, že peněz na knihy je čím dál méně,“ řekla Adlerová. Čtenáři ve Vyškově si tak musí například počkat na vypůjčení populárních bestsellerů, knihovna jen málokdy může nakoupit od jednoho titulu víc výtisků. „Loni jsme pořídili celkem 7 163 knih, darem jsme od našich čtenářů dostali dalších 577 titulů. Celkem jsme za doplnění fondu utratili skoro 1,3 milionu korun,“ dodala Adlerová.

Právo povinného výtisku

V Česku existují i knihovny, které se o doplňování svých fondů nemusejí bát. Ze zákona mají všichni vydavatelé povinnost odevzdat od každé vydané knihy do určených knihoven takzvaný povinný výtisk. Každá kniha, která byla v česku vytištěna, tak putuje ve dvou kopiích do Národní knihovny České republiky, jeden exemplář do Moravské zemské knihovny v Brně a Státní vědecké knihovně v Olomouci, a jeden regionální povinný výtisk místně příslušné státní vědecké knihovně podle sídla vydavatele – pro Zlínský kraj je to Krajská knihovna Františka Bartoše, na jižní Moravě opět Moravská zemská knihovna.

Brněnští čtenáři budou mít nových knih pomálu

Letošní dvacetiprocentní škrty městských dotací těžce dopadly na Knihovnu Jiřího Mahena v Brně. Kvůli škrtům zchudla celoměstská síť knihoven o čtyři pobočky, další omezily služby nebo pracují v nouzovém režimu. Stejně tak si čtenáři knihovny budou letos muset vystačit pouze s omezeným množstvím nových titulů. „Zatímco v roce 2009 jsme měli na knihy ještě 6 milionů, letos máme 2 a tři čtvrtě milionu, takže ten propad je opravdu markantní. Pro čtenáře to znamená, že nemají aktuální nové tituly k dispozici v dostatečném množství exemplářů, což prodlužuje čekací doby,“ vysvětlila Jana Kuncová z Knihovny Jiřího Mahena. Pokud by 400tisícové město jako Brno mělo dodržovat knihovnické standardy, potřebovala by knihovna na obnovu fondu 10 milionů ročně.

Brněnská městská knihovna odepisuje staré knihy průběžně – každé 2 týdny. „Těch cest, jak s nimi naložit, je několik. Nabízíme je jiným knihovnám, rozprodáváme za desetikorunu čtenářům, nepoužitelné odvážíme do spalovny nebo je používáme na jiné projekty. Letos jsme je například dali k dispozici na koupaliště Riviéra a Kraví hora,“ dodala Kuncová. 

Čtečky brněnské čtenáře zaujaly

Loni na jaře se Mahenova knihovna v Brně rozhodla jít s dobou a nakoupila čtyři čtečky elektronických knih. Zařízení velikosti notesu dokáže pojmout stovky digitálních knih. Díky nové technologii zobrazení, takzvanému elektronickému inkoustu, čtečka na rozdíl od notebooku neunavuje oči a text je čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek. O půjčování je od začátku obrovský zájem, čtečky jsou zamluvené na dlouhou dobu dopředu. Zařízení si může půjčit každý čtenář starší patnácti let, který knihovnu navštěvuje aspoň rok bez prohřešků. Podmínkou je podpis výpůjční smlouvy a složení vratné kauce ve výši 1 000 korun. 

Vypůjčená čtečka obsahuje 467 českých i anglických knih. Lidé s vlastními čtečkami jsou zatím odkázáni na internet, v knihovně jim digitální svazky do soukromé čtečky nenahrají. Mnoho elektronických knih je ale k sehnání na webu. Mimo portálů, které e-knihy prodávají, existují i weby, nabízející tuto službu zdarma. Volně dostupná jsou především díla, u kterých vypršela autorská práva.

E-knihovna Městské knihovny v Praze - digitální knihovna obsahující sbírky pohádek, Sherlocka Holmese, K. H. Máchu, Boženu Němcovou a Karla Čapka.

Romány zdarma - plné texty románů některých současných českých autorů.

E-Beletria - volná díla české i světové klasiky.

Project Guttenberg – nejstarší zahraniční digitální knihovna volných děl.

O čtečky je v Brně velký zájem
Zdroj: ČT24/ČT Brno