Vyhořelá sokolovna v Brně se připravuje na otevření

Brno - Sokolovna v brněnské městské části Starý Lískovec se pomalu připravuje na znovuotevření. Nová podloha už je položená, zbývá dodělat už jen drobnosti – upevnit obložení, usadit basketbalové koše. Sokolovna znovu může začít sloužit svému účelu. Střecha totiž byla už dávno opravená, sokolům se ale nedařilo sehnat peníze na opravu podlahy, bez té nemohli ani sportovat, ani pronajímat budovu na společenské akce.

Peníze za vyhořelou budovu se sokolům podařilo získat z úvěru, který si poté, co se jim nepodařilo získat dostatečnou částku prostřednictvím sbírky, museli vzít. „Pomohl nám Jihomoravský kraj i jeden ze členů sokola, který nám půjčil větší částku na delší období, aby mohla být podlaha dodělána,“ říká správce sokolovny Ladislav Škrhák.

Sokolovnu zachvátily plameny v prosinci 2010. Příčinou požáru byla porucha na elektroinstalaci. Oheň zničil nejen střechu, ale i celou tělocvičnu. Pojišťovna sokolům zaplatila 2,5 miliónu korun, to ale na opravu sokolovny nestačilo. Sokolové navíc přišli o možnost získat peníze na opravu budovy, po požáru ji nemohli pronajímat, a tak jim vypadly příjmy z plesů, hodů a vinobraní, protože všechny akce museli zrušit.

Požár sokolovny v Brně - Starém Lískovci (zdroj: ČT24)