Obecní muzeum nabízí příležitost vyzkoušet si práci předků

Krumvíř - Jižní Morava má nové muzeum – najdete ho v Krumvíři na Břeclavsku. Od ostatních podobných zařízení se ale liší tím, že je podle jeho pracovníků živé. Návštěvníci si v něm mohou většinu exponátů sami vyzkoušet.

Nové muzeum je trochu jiné než ta ostatní. Návštěvníci si v něm mohou sami vyzkoušet mlátit obilí, vyprat na valše nebo loupat kukuřici jako naše babičky. Místní spolek, který muzeum nedávno otevřel, vystavuje předměty, jež jeho členové posbírali po místních stodolách a půdách. 

„Vždycky někdo přišel, nabídl, pojďte se k nám podívat, máme to a to, chcete to? Celé muzeum je prostě vybudované z darů místních občanů,“ popisuje sbírkovou činnost muzea Marie Šebestová ze spolku Pro muzeum.

„Sbíráme všechno, protože chceme dělat tematické výstavy. Jeden z nápadů, co bychom tu mohli udělat, je třeba výstava válečků, kterými se malovaly zdi – máme jich asi 120. Plánujeme výhledově také výstavu 'jak se lehávalo', takže staré povlečení, staré přikrývky,“ doplňuje ji kolegyně Věra Colledani.

Věra Colledani o vzniku muzea (zdroj: ČT24)


Muzeum sídlí ve starém domku z první poloviny 19. století, který obec spolku přenechala. Dobrovolníci ho celý měsíc uklízeli a opravovali, aby tam mohli nastěhovat exponáty – návštěvníci v domě najdou útulné světničky, ale taky udírnu, sklep a zachovalou kolářskou dílnu.

Nápad zřídit v Krumvíři muzeum vznikl už před několika lety, kdy spolek začal schraňovat a obnovovat staré kroje. Postupně k nim přidával i historické nástroje a předměty – dnes jich má na tři sta. Zatím poslední exponát muzea je krumvířský hraniční kámen z roku 1724.

První velká akce čeká muzeum už za dva týdny – pro návštěvníky budou připraveny tři metráky kukuřice, kterou si můžou oloupat, a ze šustí vyrobit panenky. 

Vydáno pod