Ve Fryčovicích testují nová sedadla do vlaků

Fryčovice - Ve Fryčovicích na Frýdeckomístecku testují zcela nový typ sedadel do osobních vlaků. Cestující si je poprvé vyzkoušejí koncem roku ve vlacích společnosti Leo Express na trati mezi Ostravou a Prahou. Nová sedadla jim mají poskytnout mimořádné pohodlí. Fryčovická firma už za jejich design získala prestižní mezinárodní ocenění.

Zkouška ohněm je pouze jedním z víc než 70 testů, kterými nová sedadla do vlaků procházejí. Speciální materiály se sníženou hořlavostí musejí samy uhasnout do deseti minut. Fryčovický výrobce také podrobuje sedadla extrémním mrazům nebo naopak až šedesátistupňovým vedrům. Testuje i jejich opotřebení. „Jelikož pořebujeme, aby nám to sedadlo vydrželo min 20 let provozu, udělala se konstrukční opatření, která tyto problémy řeší,“ tvrdí ředitel kvality Daniel Kudláček. Sedadla firma navrhla tak, aby byla pohodlná lidem nejrůznějších výšek i hmotností. V době, kdy si je dopravce Leo Express vybral, existovala jen jako prototypy. „Obešli jsme celou Evropu, až jsme skončili tady v regionu, kde kluci dávají velký důraz na inovaci a ergonomii,“ říká s úsměvem majitel společnosti LEO Express Leoš Novotný. V každém vlaku bude 212 sedadel látkových, 19 kožených a 6 elektricky polohovatelných. Ty ale budou mít k dispozici jen cestující té nejvyšší a tedy nejdražšší třídy. „Je to skutečně velmi komfortní sedadlo, jehož realizace je v Evropě vůbec poprvé. Žádné dráhy, ani zahraniční, zatím nevyužívají sedadla elektricky nastavitelná,“ řekl majitel společnosti BorCad Ivan Boruta.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Nová sedadla už stihla v Německu získat ocenění Reddot. To je ve světě designu totéž, jako Oscar pro filmaře. Význam pohodlných sedadel nepodceňují ani konkurenční dopravci. Vědí, že často si cestující podle toho vlaky vybírají. „Sedačky této firmy máme například v Pendolinech,“ prozradil mluvčí ČD Radek Joklík.

„Pro vlaky, které budou jezdit například do Německa, budeme zadávat sedadla, která patří k absolutní špičce,“ dodává i mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Dopravce Leo Express zahájí provoz mezi Prahou, Ostravou a Bohumínem 9. prosince. Cestujícím nabídne 16 spojů za den.