Znojmu ukážeme, že umíme hrát hokej, vzkazuje reprezentantka Herzigová

Znojmo – Orly na znojemském ledě vystřídala ženská hokejová reprezentace. Kromě pilování hokejového umění čekají Češky pikantní souboje se Slovenskem, které nahradily v elitní skupině mistrovství světa. Na ledě, kde střílela první branky, se v reprezentačním dresu představí i znojemská odchovankyně Petra Herzigová. Šestadvacetiletá hráčka, kterou k hokeji vybídl úspěch z Nagana, se těší hlavně na domácí fanoušky.

Osudová událost Nagano

Petro, jak jste se jako holka k hokeji vůbec dostala?

První hokejové krůčky jsem udělala v roce 1998, po olympiádě v Naganu. Jako většina národa jsem sledovala úspěchy českého týmu v televizi. Řekla jsem si, že bych taky chtěla hrát hokej. Táta se o tom pobavil s místním trenérem, přišli jsme i s bráchou na zimák a s kluky jsme začali letní přípravu. Na konci srpna jsem si stoupla poprvé na led a zůstala u toho až do teď.

Jak právě hokejistkám – ženám může pomoct, že začínají trénovat s muži?

Začínat s kluky je úplně to nejlepší, co vás může potkat. Jako holka se do toho vedle kluků totiž dostanete mnohem rychleji.

Máte v mužském hokeji nějaký vzor?

Z českých hráčů obdivuji Tomáše Kaberleho a Marka Židlického, z těch zahraničních Scotta Niedermayera. Líbí se mi, jak tito hokejisté hrají, jak se na ledě nebojí.

V posledních sezónách hájíte na ledě barvy pražské Slavie, kam jste přestoupila z Brna. Proč jste si zvolila angažmá právě v tomto klubu?

Slavie je v ženském hokeji nejlepší český tým. Přestoupit do tohoto klubu pro mě bylo velkou motivací, protože jsem se chtěla pořád zlepšovat. Právě ve Slavii jsme viděla tu možnost.

Rozhovor s trenérem Karlem Manhartem (zdroj: ČT24)

Mým snem je hrát ve Švédsku

Vy máte zkušenosti i se zahraničním angažmá. Když to srovnáte s českým prostředím, v čem vidíte největší rozdíly?

Měla jsem to štěstí, že jsem jednu sezónu odehrála ve Finsku. Ten hokej tam, to bylo něco opravdu úžasného. Od tréninků, předzápasové přípravy i samotná utkání. Funguje to tam zkrátka na vyšší úrovni než v Česku. Určitě to beru jako důležitou zkušenost.

Když jste byla ve Finsku tak nadšená, nelákalo by vás přece jen si ještě hokej za zahraniční klub zahrát?

Po pravdě se peru s myšlenkou, že bych to šla ještě někam ven zkusit. Když budu konkrétnější, tak mým snem je hrát ve Švédsku.

Jaké to pro vás je absolvovat přípravný kemp v reprezentačním dresu právě na ledě, kde jste s hokejem začínala?

Moc si vážím toho, že tady můžu být. Nebudu skrývat, že jsem nervózní. Na zápasy se Slovenskem se přijde podívat moje rodina, všichni přátelé, se kterými jsem se dlouho neviděla, takže to budou určitě velké nervy. Těším se také na domácí fanoušky. Doufám, že jich přijde hodně. Budeme se snažit je nezklamat a ukážeme, že umíme hrát hokej.

  • Petra Herzigová by si chtěla zkusit zahrát ve Švédsku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390697.jpg
  • České hráčky vybojovaly vloni postup mezi hokejovou elitu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390692.jpg
  • Petra Herzigová má za sebou angažmá v ČR a ve Finsku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390696.jpg
  • Na led, kde začínala, se vrátila i znojemská rodačka Petra Herzigová zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390693.jpg

Postup mezi elitu jsme vybojovaly tím, že jsme výborná parta

Vás čekají dva zápasy ve Znojmě a jeden v Přerově. Ve všech nastoupíte proti Slovenkám, které jste právě v elitní skupině vystřídaly. Nebudou ta utkání přece jen mít pro vás trochu pikantní nádech?

Samozřejmě, že se se slovenskými holkami mezi sebou známe, i proto jsou pak naše vzájemné souboje vyhecovanější, protože se chceme porazit.

Vy patříte v reprezentačním kádru k těm zkušenějším hráčkám, za dva roky se vám podařilo urazit obrovskou cestu, kdy jste dokázaly postoupit do elitní skupiny mistrovství světa. Kde vidíte hlavní příčiny tohoto úspěchu?

Když jsme se na konci loňské sezóny probojovaly mezi elitu, dlouho jsme nemohly uvěřit tomu, že jsme to dokázaly. Příčina úspěchu tkví hlavně v tom, že jsme byly výborná parta, navzájem jsme si pomáhaly a postup jsme vybojovaly týmovým výkonem.

Během dvou let se hra reprezentačního týmu ohromně zlepšila, čím to podle vás je?

Většina hráček dospívá, jsou starší, a tím pádem i zkušenější. To pak pomáhá všem, sbíráme společně zkušenosti. Tím se hlavně lepšíme – i co herní stránky týče.

  • Češky ladí formu na kvalifikační boje o olympiádu v Soči zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390690.jpg
  • Ženská hokejová reprezentace se na přípravný kemp sešla ve Znojmě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390689.jpg
  • Na led, kde začínala, se vrátila i znojemská rodačka Petra Herzigová zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3907/390693.jpg

Na olympiádu rozhodně máme

Jestli jako tým obstojíte mezi elitou, to se ukáže příští rok na mistrovství světa v Ottawě. Jaké tam máte šance?

Klíčové bude, abychom se v elitní skupině udržely a nespadly. Samozřejmě se budeme snažit uhrát co nejlepší výsledky, ale prioritou je opravdu udržet se mezi elitou.

Ještě před mistrovstvím vás ale čeká pro sportovce asi důležitější úkol – probojovat se v kvalifikaci na olympijské hry v Soči. Co bude důležité pro to uspět?

Olympiáda je pro každého sportovce vrcholem. Každá hráčka v týmu tam chce, takže motivace je to pro nás velká. Základem bude dobrý vstup do kvalifikace. Musíme vyhrát, abychom pak nemusely čekat na to, jak se vyvinou další zápasy soupeřek. Musíme hlavně makat a věřit, že to dokážeme. Podle mě na to rozhodně máme.

Moje srdce bije pro hokej

Kromě hokeje hrajete závodně i hokejbal. Jak vás tyto dva sporty vzájemně obohacují?

V hokejbalu běháte, nemáte brusle, takže když se zastavíte, tak opravdu stojíte. V hokeji máte brusle, takže stále setrvačností jedete. Pro hokej je ale hraní hokejbalu výborná příprava fyzičky před sezónou.

Přece jen v hokejbalu máte s českou reprezentací větší úspěchy než v hokejovém dresu. Skončila jste s týmem třetí na mistrovství světa. Dokonce jste jako nejlepší obránkyně turnaje byla zvolena do all stars týmu. Když byste musela mezi hokejem a hokejbalem volit, co by zvítězilo?

Ocenění na světovém šampionátu mě samozřejmě potěšilo. Hlavní ale bylo, že jsme s týmem získaly medaili. Do teď nás mrzí, že jsme nepostoupily do finále, chyběl jen krůček. Takže bych raději individuální ocenění vyměnila za finále. Když bych ale měla volit, jednoznačně by vyhrál hokej.