Brno opustí svazek obcí UNESCO, rozhodli zastupitelé

Brno – Zastupitelé města Brna vyslyšeli návrh radních, aby město vystoupilo ze svazku obcí a měst České dědictví UNESCO. Důvodem je navýšení ročního členského příspěvku ze 100 na 150 tisíc. Organizace pomáhá tuzemským městům, která schraňují světové kulturní dědictví, s propagací. Podle ostatních členů i odborníků na marketing je krok Brna nepochopitelný. Brno se navíc vedle Prahy stane černým pasažérem svazku – i když nebude platit příspěvky, propagace se týká všech tuzemských památek, včetně vily Tugendhat.

Brno opustí sdružení tuzemských obcí a měst, na jejichž území se nachází památka UNESCO. Návrh brněnských radní dnes posvětili zastupitelé. Radním se nelíbilo navýšení členského příspěvku ze 100 na 150 tisíc ročně. Přínos svazku prý pro Brno navíc nebyl tak velký, jak magistrát očekával.

Nedá se ovšem říct, že by s vystoupením ze svazku souhlasili všichni zastupitelé. Hlasování proto předcházela asi hodinová diskuse. „Zjistíte, že ve všech materiálech je obsazeno i město Brno, takže tvrdit, že propagujeme našimi penězi všechna města a ne sami sebe, to je nesmysl. To, že město dosud některé výhody nevyužívalo, neznamená, že sdružení nefunguje,“ řekl opoziční zastupitel Martin Ander (SZ). Zmínil například možnost bezplatné účasti a propagace na veletrzích cestovního ruchu. Podobně hovořili také zástupci TOP 09 a KDU-ČSL. 

Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) však nemá členství ve svazku prakticky žádný efekt. „Nechci házet 150.000 korun do kanálu. Pro mě jsou to vyhozené peníze,“ uvedl Onderka. Primátor argumentoval i tím, že hlavní město Praha je ve svazku černým pasažérem. Sdružení totiž zajišťuje propagaci všech památek UNESCO v Česku, a to navzdory tomu, že Praha není členem svazku. Stejným černým pasažérem se teď stane i Brno. Podle informací České televize však naopak Praha projevila zájem o vstup.

Rekonstruovaná vila Tugendhat
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Ostatní členové si přitom členství ve sdružení chválí. Svazek zajišťuje třeba kampaně „Vítejte v ČR – zemi památek UNESCO“, reklamy na palubách letadel ČSA nebo v pražském metru. „Příspěvek pro nás tvoří jen finanční základ, díky kterému můžeme kofinancovat peníze z dotací,“ dodal starosta členského města Lednice a předseda svazku Libor Kabát (nez.). 

Vystoupení Brna poškodí celý svazek obcí, v němž jsou kromě Prahy všechna česká města s památkou UNESCO. Brno bylo spolu s Olomoucí největším plátcem, přesto platí v přepočtu na obyvatele nepoměrně méně než třeba Lednice s 2 300 obyvateli a ročním příspěvkem 35 tisíc korun. 

Krok Brna nechápe ani odbornice na marketing cestovního ruchu. „Obecně je dobré mít nad sebou nějaké zastřešení. Zlínský kraj je v podobném svazku a nám to přineslo jen samá pozitiva. Dostaneme za to takovou propagaci, na kterou bychom za stejné peníze sami nedosáhli,“ vysvětlila před časem marketingová odbornice Dana Daňová.