Obyvatelé Neumannovy ulice nechtějí sedmipatrovou zástavbu

Brno - V brněnské Masarykově čtvrti to vře. Obyvatelé Neumannovy ulice se pustili do boje proti záměru investora postavit v jejich sousedství sedmipodlažní bytový dům. Podle nich zničí ráz unikátní vilové čtvrti. Investor ale s počtem pater hýbat nechce. Projekt je teprve na začátku – stavební úřad teď začne rozhodovat, zda novou zástavbu povolí.

Nezastavěný pozemek v lukrativní brněnské Masarykově čtvrti láká developery. V místě, kde je krom zahrádek i malá rodinná farma, už developer plánuje postavit dům s šedesáti byty. Budova má mít celkem sedm podlaží – čtyři nad úrovní ulice, další tři ve svahu. Místní se zlobí, že přijdou o zeleň i o výhled. „Podívejte, kolik je tu stromů! Při stavbě veškerá zeleň zmizí. Ty nové domy budou mít jenom beton a kousek trávníčku,“ stěžovala si místní obyvatelka Vlasta Ulrychová. 

Investor se snažil obyvatele Neumannovy přesvědčit na veřejném projednávání na radnici. Marně. Zatímco autor projektu si stojí za tím, že budova je kvalitní architekturou, která vhodně doplní okolní zástavbu, podle místních bude dům mezi prvorepublikovými vilami jako pěst na oko. Nejvíc ale lidem z Neumannovy ulice vadí počet pater. „Ukázalo se, že architekt využívá té největší budovy v okolí, a jí se snaží svůj záměr přizpůsobit. My bychom chtěli, aby investor alespoň o jedno nebo dvě patra svůj návrh snížil,“ řekl za Občanské sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. 

Místní a architekt se v názoru na budovu neshodnou (zdroj: ČT24)

V této otázce je ale developer nekompromisní. „Jiná dimenze by způsobila disproporci projektu, který by pak nebyl esteticky kvalitní,“ kontroval zástupce investora, firmy Trikaya, Alexej Veselý. Za svým návrhem si stojí i architekt. „Z Neumannovy ulice jsou to čtyři patra. Jsme ve městě, takže bychom se měli ptát, jestli je čtyřpatrový dům ve městě předimenzovaný. Já jsem přesvědčený, že není,“ řekl autor projektu architekt Petr Hrůša. 

Investorem je firma Trikaya, která stojí také za kontroverzním projektem Erasmus. Byty, které měly podle územního plánu sloužit jen školskému využití, jsou volně k prodeji. Záměr domu v Neumannově ulici teď usiluje o první důležité razítko – územní rozhodnutí. „Úřad teď posoudí relevanci jednotlivých připomínek, musí se s tím vypořádat a nějak ve věci rozhodnout,“ popsal další postup mluvčí úřadu městské části Brno-střed Roman Burián. Pokud projekt dostane zelenou, měla by stavba vyrůst zhruba za rok.

  • Lidé se bojí narušení rázu vilové čtvrti zdroj: ČT Brno
  • V místě stavby jsou zatím zahrádky zdroj: ČT Brno