John Cage by se dnes dožil sta let. Opava zve na jeho počest Na houby

Opava – Dnes by se dožil sta let John Cage, americký skladatel a umělec, který zásadně ovlivnil soudobou hudbu a vizuální tvorbu. Právě Cage je jednou z osobností, na kterou se zaměřil festival Bezručova Opava - nejstarší festival svého druhu, jehož tématem je letos Magie umění a čarodějná moc krásy.

Ke kulatému výročí Johna Cage připravili organizátoři výstavy, přednášky, koncerty. „Mimochodem, uplynulo také dvacet let od jeho smrti. My ale především akcentujeme to, že to byl velký kouzelník druhé poloviny dvacátého století. Byl jakýmsi iniciačním člověkem, který zasvětil a inspiroval obrovské množství nejen hudebníků, ale také literátů či výtvarníků,“ říká hlavní organizátor Bezručovy Opavy Petr Rotrekl.

V opavském klubu Gottfrei dnes začíná program na počest tohoto světoznámého umělce s názvem Na houby – for John Cage I. Půjde o mimořádnou a mezinárodní kolektivní výstavu, která reflektuje vliv jeho díla na soudobou vizuální a zvukovou tvorbu. Mezi vystavujícími jsou například Jiří Šigut, Jiří Valoch, Tomáš Vaněk, Dušan Chládek. Martin Klimeš, David Cajthaml, Pavlína Jindrová, Karel Adamus a mnoho a dalších.

„Výstava bude zakončena festivalem intermediálního a multimediálního umění Pohyb-Zvuk-Prostor 2012,“ informoval Martin Klimeš z pořádajícího sdružení Bludný kámen.

Už na vernisáži zahraje mladý představitel alternativní hudby Tomáš Vtípil. Poději večer vystoupí v bývalém divadelní klubu skupina Purecityzen.V polovině září bude cagovský program pokračovat Přednáškou o ničem, což bude interpretace Cageovy přednášky v podání kapely Ostrý zub.

Vydáno pod