Vladimír Birgus: Třicet let v čele fotografického institutu

Nový Jičín - Fotograf, historik fotografie a vysokoškolský profesor Vladimír Birgus oslaví letos třicet let v čele fotografického institutu. Pracovní jubileum si připomene mimo jiné výstavou fotografií v Nové galerii Žerotínského zámku v Novém Jičíně. „Birgus stál nejprve v čele Institutu fotografie Svazu českých fotografů, ze kterého je od roku 1990 Institut tvůrčí fotografie,“ uvedl Martin Kůs ze Slezské univerzity v Opavě.

Birgus se narodil v roce 1954 ve Frýdku-Místku, dětství prožil v Příboře, kde začal jako dítě navštěvovat fotografický kroužek. Vystudoval obor literatura-divadlo-film na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a současně začal studovat fotografii na pražské FAMU, kde byl později asistentem. Jeho jméno jako pedagoga je spojeno především s Institutem tvůrčí fotografie, který buduje od roku 1990 a zasloužil se o jeho prestižní postavení.

Jeho vlastní tvorba začala aranžovanou fotografií, od poloviny devadesátých let se věnoval dokumentární fotografii a jako jeden z prvních v České republice přešel od sociologických dokumentů k subjektivním fotografiím. Od studií až do současnosti stále rozvíjí soubor s názvem Cosi nevyslovitelného.

Birgus se doposud představil na více než padesáti autorských výstavách po celém světě.

Birgusova výstava v Novém Jičíně začíná v sobotu 8. září. Uvede ji jeho kolega Jiří Siostrzonek.