Projekt Novodobá sanitka pomáhá nemocným

Ostrava - Novodobá sanitka. Tak zní název projektu, který má pomáhat nemocným a handicapovaným lidem na Ostravsku. Přišla s ním sedmadvacetiletá Romana Tvarůžková. Pacienty, kteří se neobejdou bez pomoci druhých, doprovází k lékařům na vyšetření. Projekt nedávno vyhrál v soutěži pro začínající podnikatele Rozjezdy 2012.

„Vyzvedáváme těm pacientům léky, vyřizujeme za ně patřičné formality u lékařů, doprovázíme je, čekáme na ně,“ popisuje novou službu zakladatelka Novodobé sanitky Romana Tvarůžková. Nemocnice alternativní službu vítají. „Je možné, že např. pacienti z Ostravska, kteří využijou služeb novodobé sanitky, uvolní místa v našich sanitních vozech, a tím pádem se zkrátí čekací doby,“ říká mluvčí Vítkovické nemocnice Hana Szotkowská. U nemocného je vůz do půl hodiny. Na nemocniční sanitky se podle pacientů čeká mnohem déle a ne všichni na ni mají nárok. O spolupráci s Novodobou sanitkou už projevila zájem třeba Fakultní nemocnice v Ostravě. „My to bereme jako možnost rozšíření přepravy pacientů, u kterých není vzhledem k diagnóze možnost přepravy sanitním vozem,“ uvedl mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.

„Všechny peníze, které vybereme, dáváme do nákladů. Zisk z toho nemám skoro žádný, protože mi nejde o to vydělat si peníze, ale snažím se těm lidem spíše pomoct,“ tvrdí Romana Tvarůžková. Novodobá sanitka jezdí po ostravských silnicích téměř rok. Denně přepraví kolem pěti pacientů a má už i řadu stálých klientů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)