Čidla mají upozornit na hrozbu povodně

Břeclav – Jak ještě lépe zabezpečit Dyji a Moravu, aby byli v budoucnu lidé chráněni před povodní. Tuto otázku řešili odborníci z Povodí Moravy a jejich kolegové z Rakouska na mezinárodní konferenci Voda nezná hranic, která se v pátek konala v Břeclavi. Zároveň se domluvili i na vyčištění přehrad. Hotovo má být do dvou let.

Čistší a bezpečnější Dyje a Morava jsou cílem nové spolupráce mezi českými a rakouskými vodohospodáři. Během dvou let plánují například umístění aerační lodě na Vranovskou přehradu. Plavidlo, které pravidelně provzdušňuje vodu, by mělo zabránit vzniku řas a sinic. Na znojemské přehradě pak vodohospodáři plánují odstranit splavené kmeny stromů.

V horním toku Dyje by se do několika let mohly objevit i ryby táhnoucí proti proudu. Na řece totiž odborníci plánují vystavět několik takzvaných rybochodů, kterými se ryby dostanou proti proudu na nyní nedostupné jezy. „Projekt navazuje na naši dosavadní úspěšnou spolupráci s rakouskými kolegy. Mnohá opatření budou i na jejich přítocích řeky Dyje,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Kromě vyčištění toku přibudou i měrné stanice kontrolující průtok vody. Už v loňském roce jich bylo spuštěno devět za pětadvacet milionů korun. Nově by měly stát i v Podhradí nad Dyjí, v Červeném Hrádku, Dačicích či v Hardeggu v Dolních Rakousích. „Jsou to automatické stanice, které dávají okamžité informace o průtocích. Zároveň by měly měřit i kvalitu vody,“ řekl Světlík.

Hovoří hrázný z Nových Mlýnů Dionýz Tofalvy (zdroj: ČT24)

Zkušenost s nimi mají od loňského roku už i přímo v Břeclavi. „Na silničním mostě přes Dyji se nachází ultrazvukové čidlo. Ultrazvuk měří odrazem hloubku vody, kterou následně převádí na údaje o průtoku. Funguje online a každých patnáct minut zasílá data na dispečink v Brně a Břeclavi,“ popsal zařízení vodohospodář Marek Viskot.

Při povodních odesílá měřidlo automaticky i varovné SMS zprávy. „Významným způsobem se zpřesnila a zlepšila kvalita povodňové hlásné služby. V současné době máme data novější, operativnější a rychlejší,“ uvedl Viskot. Tato opatření by měla pomoci v tom, aby se například neopakovala situace z roku 2006, kdy řadu míst v okolí Dyje zaplavila voda, a dodnes tyto záplavy připomínají cedulky s tehdejší výškou hladiny. Díky rozmístění čidel navíc budou o zvedající se hladině na Dyji informováni i rakouští vodohospodáři.

Celý projekt by měl přijít na pětačtyřicet milionů korun. Zaplatit by ho měla Evropská unie. „Dvě pětiny z celkové částky půjdou na Vranovskou přehradu,“ uvedl Světlík. Pětice nových měřicích přístrojů vyjde na více než dvanáct milionů korun.